Автор
Woman.bg

Разчупи леда на пилона - стриптийз за перфектна форма

Дисциплината е сравнително нова, но пък вече много модерна. Превръщането й в спорт става случайно.

В Испания се преподава от две-три години. Във Финландия е много по-разпространена дори от цар-фитнес. Практикуват го както млади девойки, така и 50 годишни жени. И Съвсем не е табу.

Великобритания излезе с предложението този спорт да се превърне в олимпийски за Игрите в Лондон през 2012 година. В САЩ се разпространи със скоростта на светлината. Модата завладя и Латинска Америка.

Хубаво е спортната дисцпилна да се раздели от нейната „сестра", която се практикува в нощните локали, настояват професионалните инструктори. За курсистите, танцът на американски пилон е просто още един спорт.

Започва с кратка загрявка и разтягане. След това пилонът се превръща в основен герой на упражнението.

Един час по стриптийз започва с 5 до 10 минути загрявка. Основната част е хореографията на танца, която отнема средно между 35 и 40 минути.

В часовете се работи с максимум 4 души. Необходим е персонален контрол върху трениращите, с цел да се избегнат контузии .

Възрастта няма значение, нито моментното физическо състояние. Единственото задължително условие е желание за забавление.

Ритмична музика маркира стъпките на спортуващите. Някои бързо възприемат. На други им коства. Най-трудната част от цялото упражнение е моментът, в който трябва да се виси с главата надолу. Постигане на равновесие върху хлъзгавия метален пилон гори много калории. И стяга мускулите.

Осмелилите се да практикуват, споделят, че след първите часове техния живот се е променил. Начинът на движение, начинът на танцуване, дори погледът, насочен към останалите присъстващи, придобива нов израз.

Женствеността може да бъде извадена на показ с помощта на този чувствен танц. По същия начин може да бъде захранено и самочувствието.

Специалистите по физическа подготовка прогнозират, че скоростта, с която се разпространява "pool dance", ще предизвика същия бум, който направи преди няколко години Пилатеса.