Ще ви дадем няколко полезни съвета за това, как да приготвите вкусни салати, които ще ви дадат сили и ще ви помогнат да се преборите с пролетния недостиг на витамини.

1. Повече цветове

Колкото повече цветове има в чинията ви, толкова повече витамини и полезни вещества ще има там. Зеленото показва наличие на хлорофил, който стимулира имунната система и повишава тонуса, червеното – ликопен, който понижава нивата на “лошия” холестерол, оранжевото – бетакаротин, който укрепва кръвоносните съдове и е полезен за зрението. Бифовлавоноидите, които се съдържат в жълтите зеленчуци, подобряват храносмилането. Така че създайте същинска палитра на трапезата си – зелен лук, оранжеви моркови, червени домати, жълти чушки – така ще си набавите всички необходими витамини.

2. Наблегнете на зеленината

Учените твърдят, че в зелените зеленчуци има най-пълен комплекс от витамини. Затова не забравяйте зелените чушки, авокадото, марулите и всички останали пролетни зеленини. Непременно добавяйте към салатата си копър, киселец, рукола, магданоз, зелен лук и чесън. Колкото повече такива подправки съдържа салатата ви, толкова по-полезна ще бъде.

3. Ядките

Пролетните световъртежи и потиснатото настроение често се дължат на понижаването на нивото на хемоглобина в кръвта заради липсата на желязо. Ядките (орехи, фъстъци, кашу, слънчоглед) спомагат за усвояването на желязото от организма. Освен това са много питателни, спомагат за преодоляването на стреса и безсънието и подобряват състоянието на кожата – не ги забравяйте.

4. Здравословен дресинг

Откажете се от пълната с химически добавки майонеза и наблегнете на нерафинираните растителни масла (нерафинирано олио, зехтин, сусамено олио и др.). В тях има много повече полезни вещества, отколкото в рафинираните такива, включително и витамин F, който спира развитието на атеросклерозата. Съдържат също така и лецитин, който подпомага активността на мозъка, както и витамини A и D, които забавят стареенето.

Като дресинг за салата можете да използвате и пасирано авокадо с 1-2 скилидки чесън и малко лимонов сок.

Пролетното отслабване на имунитета често довежда до дисбактериоза. За поддържане на микрофлората в чревния тракт консумирайте кисело мляко. От кисело мляко с малко чесън и накълцани пресни подправки също става чудесен дресинг.

5. Кълновете

Зърнените култури сами по себе си са прекрасен източник на витамини и полезни вещества. В тях се съдържат калций, калий, хром, мед, селен, цинк, желязо, йод, фолиева киселина и витамини В5, Е, С, D и Р. В кълновете обаче има с пъти повече от тези елементи, както и мазнини, белтъчини и фибри. Междувременно се разрушават веществата, които пречат на пълноценното усвояване на тези елементи от организма.

Ако всеки ден добавяте към салатата си половин чаша соеви или пшенични кълнове, тялото ви ще се справи много по-бързо с пролетния недостиг на витамини.

Освен това редовната консумация на кълнове ще нормализира обмена на веществата и микрофлората на чревния тракт, ще повиши защитните сили на организма (включително и при хора, страдащи от алергия), ще подобри зрението, състоянието на косата, кожата и ноктите и дори ще спомогне за стопяване на излишните тлъстини.