Когато изящно оформените снежинки падат от небето и се стелят по земята, когато студеният въздух ободрява и нашепва идеи за бурни игри, когато през дебелите облаци проникват ярките лъчи на зимното слънце, на всички ни се иска да станем част от този вълшебен свят навън, а не да го гледаме през прозореца.

При това желанието за разходка и наслада от красотата обзема хора на всички възрасти, а не само най-малките.

За децата зимата е същото, което е петък вечер за възрастните. И не само защото тя е предвестник на Коледа и на Нова година, когато Дядо Коледа ще дойде с много подаръци, а коледната елха ще украси дома с вълшебното си присъствие. Спомнете си собственото си детство. Какво сте искали най-много? Да се замеряте със снежни топки, да се пуснете с шейна по стръмното, да си направите снежен човек – зимата предлага безброй забавления, както за малките, така и за големите!



Спомнете си обаче и какво ви е пречело да се насладите на всичко това... Точно така – стотиците слоеве дрехи, с които родителите са ви опаковали като зелка, преди да излезете навън. Понякога ви е било дори трудно да дишате с тях, камо ли да се движите и забавлявате.

И сте се сърдили на майка си, която въпреки всички преживявани от вас неудобства си е обувала прозрачен чорапогащник (това ли ще я предпази от студа?!), обличала си е леко палто и дори не е носила шапка! На този етап най-голямата мечта на детето е да порасне и да стане независимо – и това е може би единствената детска мечта, която се сбъдва по естествен път. Порастваме, но продължаваме традицията, опаковайки децата си по абсолютно същия начин, който ни е вбесявал навремето.



Страхът от това любимото ни детенце да настине ни сковава по-силно от лед. Често майките стигат до крайности – или навличат на детето целия му гардероб, или го оставят вкъщи пред компютъра, лишавайки го от възможността да подиша свеж зимен въздух. А не бива! Зимните разходки дори се препоръчват от педиатрите и могат да укрепят детския имунитет и да създадат непреодолима бариера за цял куп болести. Така че защо просто не потърсите отговор на въпросите, които ви вълнуват – как да облечете детето при минусови температури, какви средства за защита да използвате срещу микробите и какво да правите при първите признаци на премръзване?

Подготвили сме отговори на тези въпроси за най-грижовните родители, които не желаят да лишават детето си от зимните радости. Всичките съвети по-долу са препоръчани от педиатри.

Колко време трябва да продължи зимната разходка?

С кърмаче можете да се разхождате навън по час-час и половина при температура до -10 градуса. Трябва обаче да започнете с 20-30-минутни разходки, за да свикне детето постепенно с ниските температури.



За по-големи деца увеличете броя на разходките до две на ден, така ще получите общо 2-3 часа, изкарани на чист зимен въздух.

Запомнете, че ситото дете се разхожда с по-голямо желание от гладното. Нахраненият стомах спомага за по-дълга устойчивост на студа и отлага появата на чувство за дискомфорт. Затова най-подходящите часове за разходка са след ядене.



Как да облечете детето за зимна разходка?

Златното правило е „плюс един слой дрехи“. Обективната оценка на температурата навън ще ви помогне да съставите правилно гардероба на детето си. Ако все пак изпитвате съмнения, просто облечете на детето една дреха в повече в сравнение с тези, които носите вие.



Ако малчуганът все още не може да ходи и по време на разходката лежи или седи в количка/шейна – вземете и топло одеялце. Без движение детето ще измръзне по-бързо, затова ще трябва да го завиете навреме.

Очаквайте продължение.