Продължение.

Сърф в Перу

Може би този факт ще ви изненада, но Перу изобщо не е подходящо място за почивка на плажа. Местните крайбрежия са изсушени от палещото слънце, често има мъгли, а заради студените течения водата не е комфортна за къпане. Въпреки че страната е разположена близо до екватора. Но дори и тези сурови условия не могат да отчаят сърфистите, които са привлечени от особената атмосфера тук.



Смята се, че тук възникват едни от най-дългите вълни в света. При това можете да карате сърф почти през цялата година. Допълнителни бонуси са делфините и моржовете, които не се плашат от двукраките си гости и мирно плуват покрай тях.



Сърф в ЮАР


ЮАР е една от страните, в които сърфингът влиза в задължителната училищна програма. Затова ако видите дете да отива на училище със сърф в ръка, това изобщо не означава, че е решило да избяга от часовете. А и тук има предостатъчно места за практикуване на спорта.

Най-популярни са нос Добра надежда, заливът Хут Бей и крайбрежието на град Дурбан. Тук винаги духа силен вятър, а водата е набраздена от високи вълни.



Сърфингът в ЮАР обаче далеч не е безопасен, сърфистите тук спортуват в доста по-екстремни условия от своите колеги от чужбина. Имало е случаи на нападение на бели акули, но туристите това не ги спира. Може би опасните зъбати съседи спомагат за по-голям прилив на адреналин.

Сърф в Австралия

В Австралия има легендарно място, наречено Белс Бийч, известно като „сърфисткото крайбрежие“. То вече почти от 50 години привлича като магнит сърфисти от цял свят. Казват, че тук се образуват най-дългите и мощни вълни.



За Белс Бийч може да чуете най-различни митове. Някои хора обичат да плашат новаците с разкази за „дяволската вълна“ и може би затова тук обикновено не е претъпкано. По вълните препускат не повече от 50 сърфисти едновременно.



Възможно е обаче причина за това да е липсата в района на развлеченията, достъпни на други популярни австралийски курорти. В Белс Бийч идват само истински почитатели на сърфа.

Сърф на Бали

За това, че на Бали има добри условия за сърф, се знае приблизително от 30-те години на миналия век. Оттогава брегът е бил умит от милиарди вълни, така че местните са изключително добри сърфисти. Тук са открити и редица сърфинг-школи за туристи.



На Бали подходящи вълни ще намерят както начинаещите, така и професионалистите. Практически на всеки един плаж ще видите сърфисти, но е най-добре да посетите плажовете Кута и Легиан, които са признати за сърфинг-центрове.



Зимно време най-добри условия за сърф има на източното крайбрежие на Бали. Начинаещите обаче трябва да избягват рифовете.

Сърф в Египет


Египет е популярна сърфинг-дестинация поради две причини – силният вятър с подходящи вълни и... привлекателната ценова политика. Тук може да се кара сърф през цялата година – топлото слънце и постоянният вятър осигуряват добри условия за препускане по вълните.



Тук се конкурират два сърфинг-центъра – Хургада и Дахаб. Опитните сърфисти предпочитат Хургада, където условията са най-добри. Дахаб пък е по-подходящ за начинаещите в спорта, с плитък старт и спокойни плажове.