Морето все повече привлича холивудските звезди, които вместо да пият мързеливо коктейли на скъпите си яхти покоряват вълните със сърф.

Папараци неведнъж са хващали на дъската Матю Макконахи, който обожава този спорт.

Русата хубавица Камерън Диас въпреки крехкото си телосложение също яха смело вълните и дори е заснела мини-сериал за това как кара сърф.



По този екстремен спорт си падна и Дженифър Анистън, но 42-годишната актриса все още е новак в този спорт. Е, колкото и несръчни да са движенията й на сърфа, списание Man's Health потвърди, че тя си остава най-сексапилната жена на всички времена.



Идеята за сърф и море ви се вижда твърде далечна на фона на снежната зима, която цари в България? Вижте кои са най-добрите места на света за каране на сърф и може да размислите...

Сърф във Виетнам

Виетнам стана популярен сред сърфистите сравнително наскоро, въпреки че там винаги е имало подходящи вълни. Може би това няма да е единственото откритие, което на туристите им предстои да направят в тази страна.



Най-добрите места за каране на сърф тук са Южното и Югоизточното крайбрежие. Почитателите на екстремния спорт са във възторг от тукашните вълни, които са равни и гладки. Трябва обаче да знаете една тайна – вълните са такива само сутрин. Затова сърфът е спорт за ранобудници, а не за „сови“.



Сърфирането край Муй Не пък предлага не само добри условия за спортуване, но и невероятно красива гледка. Сърфистите не просто плават във вълните, но и хващат цели потоци морска пяна. От гледна точка на самия сърфист това изглежда сякаш водата под сърфа ври и кипи.

Сърф на Хаваите

Хаваите са не само популярна туристическа дестинация, но и истински рай за сърфистите. Тук се чувстват удобно както начинаещи, така и напреднали. Първите усъвършенстват уменията си на южните брегове на Хавайските острови, където големи вълни има много рядко и човек може спокойно да тренира, без да се подлага на риск.



Асовете обаче намират за по-интересни северните брегове. На Сънсет Бийч, Халейва, Уаймеа Бей и Банзай Пайплан винаги има много високи и опасни вълни, покоряването на които е чест за всеки напреднал сърфист.



Впрочем по това време на годината на островите се провеждат състезания по сърф, в които участват спортисти от цял свят. Ако искате да гледате на живо това съревнование, побързайте, защото победителите ще бъдат обявени този месец.



Сърф в Ирландия

Скептиците биха попитали „За какъв сърф може да става дума в Ирландия?“. Та тази страна уж е известна само с бирата, пъбовете и народните си танци. Грешите! Ирландия наскоро стана известна като място за каране на сърф, но вече си има своите почитатели.

Най-доброто място за сърфинг в Ирлания е гр. Бундоран, край който се формират две известни вълни – Пийк и Пампа Пойнт.



Ако посетите страната с цел да карате сърф, можете да видите забележителности, които не са включени в нито един традиционен туристически маршрут. Например „Каменната градина“ Барен, представляваща естествено образувал се каменен „павиран път“, заобиколен от суровите скали Мохер и Аранските острови.



Сърф в Мексико

Сърфистите смятат Мексико за страна, където спокойно могат да сърфират както любители, така и истински асове. Тихоокеанското крайбрежие приютява популярни места за сърфинг – курорта Лос Барилес, плажовете Сан Хосе Дел Кабо, Кабо Сан Лукас, Мансанильо и Пуерто Ескондидо.



Любителите на адреналина и високите от 6 до 8 метра вълни могат да се насочат към острите рифове. Начинаещите пък е по-добре да започнат от пясъчните плажове на Мексико.



Страната все още не може да се похвали с огромен приток от туристи, желаещи да похарчат големи суми. Затова местното население не е свикнало да се възползва от чужденците и безплатно споделя различни тайни, като например къде са най-добрите места за сърфиране и какви са вълните на различните плажове.

Очаквайте продължение.