Обезкосмяването в бикини зоната - особено процедурата "бразилска кола маска", при която изцяло се обезкосмява интимната област, е доста неприятно изживяване.

За разлика от кола маската на останалите части на тялото, при кола маската в бикини зоната ще ви е трудно да се справите сами и ще се наложи да посетите салон за красота.

Първата стъпка е да решите колко косми искате да отстраните. Цената, продължителността, а и болката при процедурата зависят от това решение, така че се уверете, че вие и козметикът ви сте на едно мнение.

Обикновено процедурата отнема по-малко от час, като зависи от това колко може да издържите без почивка, както и от ефективността на восъка.

Вашите възможности са:

1. Традиционна кола маска на бикини зоната: премахва се само окосмяването около бикините.
2. Разширена кола маска в бикини зоната: окосмяването се премахва няколко сантиметра след линията на бикините
3. Частична бразилска кола маска: окосмяването се премахва от слабините, дупето и срамните устни, като се оставя ивица косми сочеща към пъпа (може да импровизирате с формата на тази ивица).
4. Пълна бразилска кола маска: окосмяването се премахва напълно.

Ако има някакви остатъчни косми след кола маската, вашият козметик вероятно ще ги премахне, а за целта може да ползва пинцета.

Притеснения свързани с кола маската на бикини зоната

Важно е да се осведомите добре за процедурата и рисковете, които тя крие:

Процесът. Ще ви помолят да премахнете всичките дрехи от кръста надолу. Ще легнете. Ако окосмяването в интимната ви зона е голямо, козметикът може първо да използва ножица. След това ще използва пръчка или шпатула, за да нанесе топлия восък, който в последствие ще отстрани заедно с космите с помощта на кърпи или ленти.

Болката. Кола маската е доста агресивен метод при който се изпитва болка.

Вижте няколко начина как да се подготвите за процедурата:

Обезболяващи без рецепта. Може да вземете обезболяващо хапче, преди да отидете на козметик.

Кремове. Помолете козметика си да ви препоръча кремове или овлажнители за успокояване на болката. Обикновено се използват около час преди самата процедура.

Определете точното време. Запазете си час за козметик доста преди или след вашия цикъл, тъй като тогава кожата не е толкова чувствителна на болка.

Дишайте и се успокойте. Болката е само временна. Ако сте напрегнати, само ще влошите нещата.

Косъмчета, които растат навътре. При някои жени, космите може да започнат да растат навътре. Може да намалите този риск, като нежно ексфолирате и овлажнявате кожата.

Кървене. Има риск от кървене, но дори и да прокървите, вероятно ще бъде за кратко. Все пак, понякога се случва заедно с восъка да падне и кожа, което никак не е приятно и са нужни няколко дни за да заздравее мястото.

Алергични реакции. Повечето жени нямат алергични реакции. Вероятно кожата ви ще е чувствителна след като си направите кола маска и козметикът ви може да нанесе охлаждащ овлажнител, за да намали раздразнението. Ако ви сърби, или се появи сухота и зачервяване, което продължава за повече от ден и овлажнителите не помагат, трябва да се консултирате с дерматолог.

Предупреждения:

Като цяло кола маската в бикини зоната е безопасна, дори и да е болезнена. И все пак, прекаляването с нея може да доведе до вторични бактериални инфекции. Тази част от тялото ви има група от бактерии, които идват от мастните и потните жлези и когато отскубнете космите, това променя естествената флора. В резултат може да получите вторична бактериална инфекция, а също и космите ви да започнат да растат навътре.

Всеки признак на инфекция трябва да се провери от лекар. Това включва:
- Зачервяване
- Подуване
- Гной
- Пареща кожа

Не е нужно да избягвате кола маската в бикини зоната, но трябва да сте внимателни. Не бива да си правите тази процедура повече от веднъж на месец. Космите трябва да са пораснали около сантиметър, за да бъде ефективна процедурата.