Съвременните жени мечтаят да имат гладка блестяща коса, която освен това да е гъста и здрава, но това рядко е така. Причината е най-вече в това, че косата отразява общото ни здравословно състояние.

Гъстата блестяща коса просто е знак за това, че нямате абсолютно никакви проблеми със здравето. Една от основните причини за бавния растеж на косата е невъзможността на организма да осигури на кожата хранителни вещества, необходими за нормалния растеж.

В този случай фоликулите на отделните косъмчета стават пасивни и си почиват, макар да запазват функцията си. Когато в тях попаднат нужните им вещества, започва бърз растеж на нов косъм.

Това става с помощта на различни хранителни добавки и витамини, които попадат в кръвта и оттам се разпространяват в целия организъм. За растежа на косата са необходими калций, калий, желязо, магнезий, йод, сяра, цинк, селен, хром, мед.

Честите маски с различни видове масла също помагат на косата да расте. Маслото попива в кожата на главата и възстановява корените на косата. Това заздравява фоликулите на косъма, което стимулира растежа на косата.

Стресът също играе важна роля в забавянето на растежа на косата. Колкото по-често изпадате в стресови ситуации, толкова по-бавно ще расте косата ви. За да помогнете на косата ви да расте, често си правете масаж на главата, съветват ezine.bg.