Автор
Woman.bg

3 от най-разпространените заблуди за здравето и храненето

Похапването през нощта е враг №1 на отслабването. Стресът води до напълняване. Лютото е вредно. Със сигурност тези твърдения са ви познати. Но верни ли са те!?

Наистина ли тези навици са толкова вредни!? Някои най-нови изследвания опровергават превърналите се в аксиоми мнения.

Заблуда 1: Храненето през нощта води до напълняване.

На практика, има предпоставки за твърденията, че храненето през нощта води до напълняване. Според германски специалисти, цитирани от Ройтерс, обаче твърденията, че късната вечеря е враг номер едно на стройната фигура, са преувеличени.

Повече от 10 години те наблюдавали над 7000 души и техните хранителни навици и стигнали до изводите, че не времето на консумиране на храната, а нейната калоричност е от най-голямо значение. Поради това, ако наистина в късните часове консумирате висококалорична храна, ще напълнеете, но не и ако вечеряте с лека храна.



Заблуда 2: Отрицателните емоции трябва да се избягват напълно.

В действителност, отрицателните емоции са също толкова необходими на организма, колкото и положителните. Разбира се, добре е те да са в по-ограничени количества, но да ги има. Най-благодатни са онези негативни състояния, които са предизвикани от това, че работата, която сме свършили, не е довела до очаквания резултат. В подобни моменти отрицателните нагласи могат да изиграят ролята на стимул за по-целенасочени и ефективни действия.



Заблуда 3: Друго популярно, но погрешно схващане гласи, че лютивата и пикантна храна вредят на стомаха.

Група американски учени обаче оборват това твърдение след серия от опити. По време на тях една част от доброволците, консумирали подлютена храна с много подправки, а другата част – на определен етап от опитите пиели таблетки аспирин. Резултатите показали, че при хората, приемали аспирин, имало частични увреждания на стомашната лигавица. При другите, които залагали на пикантното, поражения не били открити.