Украсете дома си за Коледа използвайки основно предмети и продукти, които вече притежавате. Така хем няма да се охарчите допълнително за празнична украса, хем ще постигнете една по-различна коледна атмосфера.
1. Възглавнички като подаръци
Увийте широка панделка около една възглавничка и завържете на фльонга. Направете няколко такива "подаръчета" и ги разпръснете из стаята - сложете ги на дивана и по столовете.

2. Коледна шейна
Когато не се използва, старата шейна може да стане част от коледната ви украса - просто закачете за нея няколко шишарки и клонки с помощта на панделка. Подпрете я до входната врата. Ако нямате шейна, но пък имате колело, използвайте го! Украсете по същия начин, или пък го омотайте с лампички.

3. Снежинки в стаята
Възможно най-лесната украса - можете да изрежете куп красиви хартиени снежинки заедно с децата си и да ги закачите из цялата стая. Ако имате празни рамки за снимки или картини, можете да закачите снежинките в тях.

4. Играчки за елхата в стъклен съд
Използвайте прозрачен стъклен съд и го напълнете с останалите играчки от елхата. Експериментирайте според материалите които имате - можете да скриете украсата под стъклен капак, да добавите свещи, лакомства, клонки, панделки или пък снимки на любимите хора.

5. Имате повече от 1 връх за елхата?
Наредете ги на полица или пък върху камината. Допълнете с няколко клонки, плодчета и шишарки.

6. Дръвче от коледни картички
Във ваза или кана сложете няколко клонки, за които закачайте всяка получена картичка. Украсете с гирлянд или панделка.

7. Коледна ваза
Вземете една ваза и закачете за нея захарни пръчици, пристегнете ги добре с панделка и напълнете с цветя и клонки. Нямате ваза? Вземете буркан или друга висока кутия, облепете с цветна хартия и я привържете с панделка. Нямате свежи цветя? Направете букет от клонки и коледни играчки, като пристегнете играчките с конец за клонките.

8. Свещници, чашки за яйца, бонбониери, фруктиери...
Напълнете бонбониера или фруктиера с коледни играчки, клонки, плодове, панделки и лакомства. Вместо свещ, сложете играчка на върха на свещника, а може да ползвате и чашка за яйце.

9. Лесна украса за масата
Ще ви трябват само няколко свещи, клонки, шишарки и плодове. Подредете ги в центъра на масата.

10. Ръкавици за фурната вместо коледни чорапи

Закачете ги на полицата, на камината или пък някъде в кухнята. Вместо с лакомства, можете да ги напълните с полезни предмети и да ги украсите с няколко панделки или гирлянди.

11. Празнични столове
Завържете панделка за облегалката на стола и прикрепете няколко клонки или играчки.

12. Коледна кошница
Вместо да стоят под елхата, защо не съберете подаръците в голяма кошница? Ако пък не ги побира, украсете я с панделки и клонки, а след това я напълнете с плодове.


13. Елхичка в количка
Купили сте елха в саксия? Сложете я да стои в ръчната количка, насред градината, докато стане време да я засадите. Украсете с лампички.