Никулден е един от големите празници в българския православен календар. Отбелязват го и семействата, в които няма Николай, Никола, Николина, Никол или Николета.

Свети Николай Чудотворец е покровител на подводния свят, затова е почитан като закрилник на моряците и рибарите. Към тази група в съвремието ни се присъединяват и търговците и банкерите.

Според легендата, едно от чудесата на светията е, когато запушил дупка на кораб с шаран и спасил моряците от смърт. В немско-говорящите страни Николай Чудотворец също се почита, като в нощта преди 6 декември децата оставят обувките си, за да ги напълни светецът с лакомства.

На трапезата на Никулден на масата трябва да присъства рибата. Обикновено това е пълненият шаран с орехи. Той трябва да има люспи, защото, ако рибата е гола, това е на бедност.

Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя все пак падне, тя не трябва да се настъпва, за да не се разболяваме. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Освен риба, на трапезата на празника традиционно се слагат постни ястия, като сърми, пълнени чушки, боб, царевица. Вижте няколко рибни рецепти, които не отнемат много време и можете да приготвите за днешната вечеря.

Никулденска салата

Продукти: 150 гр стерилизирани гъби, 180 гр сладка царевица, 500 гр макарони, 300 гр кисели краставички, 400 гр ролца от раци, 200 гр стерилизиран грах, 200 гр майонеза, 360 гр риба тон, 3 с.л. зехтин, 1 лимон

Начин на приготвяне: Сваряват се макароните и се изцеждат от водата. В дълбок съд се нарязват гъбите, киселите краставички, ролцата от раци. Добавят се стерилизираният грах и сладката царевица, както и макароните. Рибата тон се слага с маслото от консервата. Разбърква се много добре. Добавят се майонезата и сокът от изстискания лимон, заедно със зехтина. Разбърква се много добре и се слага в хладилник за охлаждане.



Руло от риба

Продукти: 800 гр мерлуза, 150 гр кромид лук, 1/2 ч.ч. растително масло, 2 яйца, 100 гр орехи, 1/2 връзка магданоз, 2 филии бял хляб, 25 гр кашкавал, 3 с.л. бяло вино, 250 гр червени домати, 2 с.л. брашно, 500 гр картофи, 15 гр масло, 75 гр лимон, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Рибата се обезкостява и се смила. Прибавят се сол и черен пипер на вкус, 1 сурово яйце и накиснатият и изцеден хляб. Разстила се върху тензух във форма на правоъгълник. На единия край по дължина се слага предварително приготвената плънка от задушения лук на филийки и нарязаните орехови ядки, част от червените домати и магданоз. Завива се на руло. Намазва се със сурово яйце, наръсва се с галета и настъргания кашкавал. Поставя се в намазана с масло тава и се пече в умерена фурна. Приготвя се сос от мазнината, част от доматите, брашното и виното, овкусява се и се прецежда. Рулото се сервира топло, нарязано на филийки и гарнирано с варени картофи, залети с масло и парче лимон.



Пълнен шаран с кашкавал

Продукти: 2 кг шаран, 250 гр кашкавал, 100 гр масло

Начин на приготвяне: Почистеният шаран се посолява отвън и отвътре. Настърганият кашкавал се смесва с омекналото масло и черен пипер на вкус. Шаранът се пълни със сместа и се зашива. В тавата с шарана се сипва малко олио и се налива вода, колкото да покрие рибата наполовина. Отгоре се намазва с олио или масло. Пече се 30-40 мин в силна фурна, като периодично се полива със соса. Когато се зачерви, е готов. Сервира се с варени картофи, полети с масло и наръсени с копър.

Рибни крокети

Продукти: 1 кг риба, 1 к.ч. ориз, 1 ч.ч брашно, 100 г масло, 1 ч.ч. прясно мляко, 50 гр галета, 4 яйца, черен пипер, магданоз, лимон, сол, олио

Начин на приготвяне:
Сварете или изпържете рибата и я накъсайте на малки парчета. Добавете сварения ориз, яйцата, бешамела, направен от млякото, брашното и маслото, подправките и объркайте добре. От получената смес оформете крокети и ги изпържете в сгорещената мазнина. Поднесете ги с лимон.

Източник: dete.bg