Дълго време в Холивуд властваше вярването, че ключът към отслабването се крие в ограничението. Според най-новите диети обаче, вече може да похапваме всичко.

Монодиетите, основаващи се например на мартини или на грейпфрути, се превръщат в хит, защото не включват единствено моркови и минерална вода. позволена е вкусна и засищаща храна, с която все пак, разбира се, не трябва да се прекалява - най-важната съставка е умереността, пише сп. Grazia. Избрахме няколко примера за този нов подход към отслабването:

Диета: Шоколад

Метод на отслабване: за разлика от много диети тази следва принципа, че отслабващите ще се придържат по-лесно към режима, ако им е позволено да ядат това, което искат. "За милионите пристрастени към шоколада няма нищо забавно в шокохолизма", пише авторката й Сали Ан Воук. "Поставила съм си за цел да докажа, че е възможно порочният кръг да се разкъса и да се отслабне чрез тази диета".

Позволявайте си: шоколад, разбира се! Е, не прекалявайте. През първата седмица трябва да се лишите изцяло от сладките неща, шоколадът е забранен през началната фаза. През останалото време е позволено определено количество за ден. Дневен прием калории на ден - 1000-1500.

Лишавайте се от: храни с високо съдържание на въглехидрати на вечеря - необходимото количество от тях трябва да е усвоено по-рано през деня.

Примерно хранене: за вечеря можете да се спрете на пилешки гърди на грил, овкусени с лимонов сок и черен пипер, а за гарнитура - задушени зеленчуци. Позволен е един нискокалоричен шоколадов десерт на ден, така че избирайте мъдро.

Предимства: отслабваш с над 3кг за две седмици и въпреки това ядеш шоколад? Освен това черният шоколад е мощен антиоксидант!

Диета: фъстъчено масло

Метод на отслабване: тази диета предлага пълноценен режим и "добри" мазнини, които дават на организма необходимата енергия и по-дълго запазват усещането за ситост. Разработена е от Холи Макорд, хранителен специалист от САЩ, а принципът й на действие е прост - понижен прием на калории, редовни упражнения (но не твърде натоварващи) и поне 4 супени лъжици фъстъчено масло на ден. При спазването на тези правила, ще видите как килограмите се топят, без да се върнат след това.

Позволявайте си: фъстъчено масло с почти всяко ядене - благодарение на него чувството за ситост трае дълго. В същото време организмът получава необходимите протеини и здравословни мазнини. Много от диетите с понижен прием на мазнини, но пропускат необходимите за организма мононенаситени мазнини, които те съдържат. Освен това ядките са богати на протеини и витамин Е, който е много полезен за кожата.

Лишавайте се от: некачествени продукти - не всички фъстъчени масла са еднакво качествени. В много има добавени сол и захар, както и нездравословни масла и консерванти. Колкото по-малко е подложено на обработка, толкова по-добре.

Примерно хранене: една от възможностите за обяд е две филийки пълнозърнест хляб с 2 с.л. фъстъчено масло и 2 с.л. мармалад, една ябълка и нискокалорична напитка.

Предимства: според последните проучвания, диетите богати на "добро" мазнини, съдържащи се в храни като авокадо, зехтин и фъстъчено масло, са по ефективни от по-стриктните диети. Други хранителни проучвания са доказали, че фъстъченото масло засища бързо и за дълго.