Идеалната нуга е с мека консистенция и приятен аромат на мед.

Можете да я нарежете на парченца и да я хапнете така или да я потопите в шоколад за още по-голяма наслада.

Необходими продукти за 40-45 парченца:

130 грама мед
400 гр захар
2 белтъка
300 грама печени бадеми (за предпочитане обелени)
250 г шоколад (тъмен, бял или млечен по избор)

Начин на приготвяне:

Поставете меда и захарта в купа и налейте 50 мл вода. Поставете получената смес върху котлон и изчакайте да кипне. Оставете я да ври около 10 минути. Готовият сироп трябва да има консистенцията на мека топка. За да опитате дали сте получили желания резултат, изсипете малко от сиропа в чаша студена вода – капката трябва да се втвърди, но да остане мека. Ако пък имате термометър ще ви бъде още по-лесно – той трябва да показва около 170 градуса.

Разбийте белтъците на сняг

Започнете да вливате готовия сироп на тънка струя в разбитите белтъци, междувременно не спирайте да разбивате сместа. Трябва да получите гъста маса.

Добавете белените бадеми и разбъркайте.

Покрийте плитка тава с пергаментна хартия или фолио и разстелете в нея получената смес.

Оставете я в хладилника за около 1 час.

Охладената нуга нарежете на малки парченца.

Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова печка.

Потопете късчетата нуга в шоколад и ги поставете върху пергаментна хартия.

Поставете ги в хладилник и изчакайте около половин час.

Добър апетит!