Асансьорът Santa Justa в Португалия

Santa Justa е асансьор в Лисабон, който е конструиран върху улица, която свързва търговския район на града с разположения в по-горната част площад „Кармо” .

Конструкцията му стартира през 1900 година и финализира две години по-късно. Първоначално той се е задвижвал от силата на пара, а през 1907 година двигателната му система се превръща в електрическа.



Асансьорът с желязна конструкция е висок 45 метра и е декориран в неоготически стил, чиито орнаменти са различни за всеки етаж. Има две асансьорни кабинки, като интериорът на всяка една от тях е с дървена ламперия, а капацитетът им е по 24 души.

Арката Gateway в Мисури

Една от забележителностите в Мисури е арката Gateway. За да се изкачат желаещите до върха й, трябва да влязат в група от по пет човека в яйцевидна кабинка. Осем такива кабинки са свързани във влакче.

Пътят до върха на арката отнема четири минути, а обратният курс – три. Върху вратите на кабинките има стъклени плоскости, които позволяват на хората да се любуват на панорамната гледка, докато се возят.



Асансьорът Hamettschwand в Швейцария


Най-високият екстериорен асансьор в Европа е Hamettschwand, който се намира в Швейцария. Той свързва впечатляваща скална пътека с платото Бургенщок , от което се разкрива изглед към езерото Люцерн.

Възхитителният асансьор отвежда пътниците на височина 153 метра за по-малко от една минута.



Кабинката му е с дървен под, с цинкови рамки и побира осем пътници. Това не е само най-високият асансьор в Европа, но и най-бързият.

Асансьорът Lacerda в Бразилия

Този асансьор, свързващ старата и новата част на Салвадор и извозващ около 30000 души на ден, достига до 72 метра височина.

Подобно на асансьора в Лисабон, той позволява на гражданите освен да достигнат от едно ниво до друго и да се възхитят на панорамната гледка, която обхваща бреговата линия на залива.



Taipei 101 в Тайван

Най-бързият асансьор в света е инсталиран в Taipei 101 - 101-етажна сграда, която разполага с 67 асансьорни сектора. Пиковата скорост, която развива е 1010 метра в минута.



Асансьорът Bailong в Китай

Асансьорът с височина 326 метра ще ви отведе на върха на една от огромните скали в Чжанцзяцзе, Китай. Твърди се, че това е най-високият и най-тежкият открит асансьор в света.



Въпреки това, бъдещето на този асансьор е несигурно, тъй като причинява проблеми на околната среда.

Асансьорът в Айфеловата кула

Поради нестандартната конструкция на Айфеловата кула, инсталирането на асансьор се струва на пръв поглед трудна задача за инженерите.



Сега там има монтирани два асансьора, един от които е специално предназначен за посетителите на ресторанта, намиращ се на върха на кулата.