Скорошно проучване доказа, че всяко второ съвременно дете изпитва същото ниво на стрес, както и възрастен човек.

Неговите източници са училището, спортните клубове и усложнените отношения с връстниците – децата често се усещат „не на висота“.

Кой е виновен?

Родителите, но не само те... В съвременното развито общество всички неистово се стремят към резултат, към постигане на идеала. В него господства култът към перфекционизма във всичко: в интелектуалната, физическата и социалната сфера. Това е една сериозна причина за детския стрес. А децата са дълбоко чувствителни към критиката, особено момчетата, които от невръстна възраст биват учени да са силни и непобедими.

Какво да направим, за да намалим стреса у децата?

Като за начало можем да намалим наполовина броя на посещаваните от тях курсове, кръжоци и всякакви извънучилищни занимания, които запълват остатъка от деня им. И най-важното – да не ги караме да се занимават с неща, които не са им присърце, с които не им е приятно да се занимават, да не ги насилваме да ходят на солфеж, плуване или ски...

И ако на вас много ви се иска детето ви да посещава тренировките по баскетбол, например, по футбол или тенис, предложете му компромис: дайте му възможност да се занимава с даден спорт за три месеца, просто за опит... и ако на него не му хареса, не го заставяйте насила, пише dete.bg.

Вслушвайте се и уважавайте желанието на детето и задължително му оставяйте време за почивка и мързелуване.

Вие обикновено сте способни да разрешите всички проблеми при децата си сами, но понякога действително се появяват ситуации, когато им се струва, че са безпомощни. Тогава е по-добре да се потърси подкрепа от страна на опитен специалист, отколкото проблемът да се остави нерешен...