Доказано е, че емоционалният стрес пречи, ако искате да заченете и лекари препоръчват да забременеете, когато сте спокойна.

Скорошно проучване обаче показва, че стресът не оказва влияние върху успеха на ин витро или други техники за асистирана репродукция, пише dete.bg.

Изследователи от Университета в Кардиф преразглеждат резултатите от 14 предишни проучвания, включващи 3583 жени. В доклада си, публикуван в сп. British Medical Journal, те оценяват и ефикасността от асистираната репродукция.

Участниците определят нивата на стрес още преди началото и по време на процедурите при асистираната репродукция. Нивата на стрес са измерени чрез признати психологически техники и включват характеристики като тревожност, напрежение и депресия. От анализа на данните учените стигат до извода, че стресът не въздейства върху възможностите на жените да забременеят.

Мит е, че стресът възпрепятства ефективността от лечението на стерилитет, заявява проф. Джаки Бойвин от Университета в Кардиф и ръководител на изследването. Лечението, само по себе си, е стресиращо и е причина 1/3 от двойките да прекъснат терапията по-рано, допълва експертът.

Въпреки че стресът не може да повлияе на успеха на лечението, необходимостта на пациентите да получават подкрепа и разбиране не трябва да се пренебрегва, казва Клеър Луис-Джоунс, главен изпълнителен директор на Infertility Network UK. Според нея, персоналът на клиниките по асистирана репродукция трябва да полага усилия и грижи за пациентите не само по отношение на лечението, но и на психологическа подкрепа.