Първият ритник на бебето е голямо събитие за бъдещите родители.

С напредването на бременността жената свиква с непрекъснатото движение в корема й и неминуемо настъпва един момент, в който се пита - какво става, защо не рита. Кога е оправдано да се тревожите?

В последния триместър движенията на мъника са толкова осезаеми, че дори местят корема. Има моменти обаче, в които и бебето спи. И липсата на движение не означава непременно, че му липсва кислород или храна, пише dete.bg.

По правило, бебето е най-активно, когато вие сте в покой. Това ви позволява да се опитате да го раздвижите. Легнете за малко и си починете. Най-вероятно скоро ще усетите движение. Ако това не се случи, хапнете нещо студено, което да охлади малкия и да го провокира.

Друг изпитан метод, ако бебето ви се струва много латентно, е да пребройте ритниците. Ако в рамките на час те са по-малко от пет, значи наистина има причина за тревога. Разбира се, това е строго индивидуално. При всички случаи обаче, ако изпитвате силна тревога, е добре да се обадите на гинеколога си, за да ви прегледа и успокои.