Автор
Woman.bg

7 упражнения за запазване на фигурата през есента

Може през близките няколко месеца да не ви се наложи да носите къси поли или прилепнали потници, но това изобщо не означава, че трябва да отложите грижите за тялото си до пролетта.

Подготвили сме седем ефективни упражнения, които ще ви помогнат да запазите стройната си линия през есента.

Упражнение № 1



Целулитът на бедрата и отпуснатото дупе са истинска трагедия за една жена. За щастие фитнес-треньорите са измислили решение на този проблем и са разработили редица упражнения за стягане на седалището. Например това – легнете по гръб на пода със сгънати в коленете крака и изпънати покрай тялото ръце. Напрегнете максимално мускулите на седалището и повдигнете таза възможно най-високо. После отпуснете пак надолу. Направете поне 30 повторения. Фитнес-легендата Джейн Фонда препоръчва горещо това упражнение.

Упражнение № 2



За да оформите едновременно стегнато и приятно заоблено дупе, трябва да се научите да комбинирате правилно силовите упражнения за бедра с разтягания на мускулите. За оформяне на плавна линия на бедрата е много подходящо следното упражнение – седнете на пода с прегънат напред десен крак. После започнете да изпъвате левия крак назад, накланяйки се едновременно върху подпрени на пода лакти. Опуснете бавно гърдите върху сгънатия крак, усещайки нарастващото напрежение в мускулите и задръжте за 30 секунди. После сменете краката. Това разтяганията позволяват на Натали Портман да има фигура на балерина – стегната, но при това тънка и изящна.

Упражнение № 3



Съвременните хубавици често нямат време за пълноценни тренировки, а мускулите трябва да се поддържат в тонус постоянно. Затова ви предлагаме едно от упражненията на Шон Бърч за експресна тренировка. Застанете изправени със стъпала на широчината на раменете и вдигнати над главата леко разтворени ръце. Повдигнете дясно коляно нагоре, така че да можете да докоснете глезена си с отпуснатата надолу лява ръка. Дясната ръка при това трябва да остане вдигната. Сменете краката и повторете. Правете упражнението в продължение на една минута, без да спирате. Според треньорите дори и 10 минути фитнес дневно ще ви помогне да забравите за излишните килограми.

Упражнение № 4



Кой не би искал стегнато и плоско коремче? За да се сдобиете и вие с такова, трябва да забравите завинаги за похапването преди лягане и да правите упражнения за коремните мускули. Американският треньор Тони Хортън, вкарал във форма не една известна личност, препоръчва едно много ефективно. Легнете по гръб с изпънати назад над главата ръце. Повдигнете едновременно всички крайници и главата и задръжте така 10-15 секунди. Обърнете се по корем, без да отпускате ръце и крака на пода и отново задръжте за 10-15 секунди. Повторете упражнението 20 пъти.

Упражнение № 5



Няма нужда да си криете краката в крачолите на дънките дори и през студените месеци. Защото ще ги запазите стройни и красиви! Предлагаме ви едно упражнение за секси-крака – застанете на известно разстояние от облегалката на стола със събрани крака. Хванете се за облегалката с лява ръка, а дясната повдигнете нагоре, леко сгъната в лакътя. Дръжте гърба изправен и бавно вдигнете нагоре десния крак. Стараейки се да го държите изправен, очертайте във въздуха няколко малки окръжности със стъпало – първо по часовниковата стрелка, а после в обратната посока. Сменете страните и повторете.

Упражнение № 6



Седящата работа в офис се отразява зле върху женското здраве. Затова ви предлагаме едно упражнение, което ще повдигне мускулния ви тонус. Препоръчва ви го бразилската манекенка Грасиела Алвес. Заемете стойка като за лицеви опори, с изправен гръб. Повдигнете десния крак, сгънете го в коляното и започнете да насочвате петата леко нагоре и вляво. Раменете и главата ви при това трябва да са обърнати наляво – все едно искате да докоснете рамото си с пета. Повторете упражнението 20 пъти, по 10 пъти за всеки крак.

Упражнение № 7



Лятото може да е свършило, но ръцете ви все пак имат нужда от поддръжка, дори докато сте скрили късите ръкави и потниците в дълбините на гардероба. Ще ви трябват гирички с тежест до 2 кг. Застанете изправени, наведете се напред и изпънете десния крак назад така, че да образува права линия с торса. Сгънете ръцете така, че гиричките да се намират около подмишниците ви. Изправете ръце и ги повдигнете назад. Важно е при това да запазите равновесие! Повторете 15 пъти и сменете краката.