Автор
Woman.bg

Трябва да разберете тялото си след раждане

Тук ще развенчаем няколко от митовете, обгръщащи този иначе толкова хубав период от живота ни.

Веднага губите 5 килограма: Истина

Самото бебе тежи 3-4 кг, плюс 1 кг кръв и околоплодна течност - и вече сте оставили 5 килограма в болницата. През първата седмица след раждането вероятно ще свалите още 2 кг задържана в организма ви вода и така постепенно самочувствието ви ще започне да се завръща. И все пак, не бързайте и не очаквайте да свалите всички натрупани килограми за месец – трупали сте си ги 9 месеца, дайте си същия срок да се отървете от тях.

Косата ви ще започне да пада: Истина

До 50% от жените забелязват, че косите им започват да падат след раждането. Това състояние се нарича телоген ефлувиум и настъпва от 1 до 6 месеца след раждането. По време на бременността настъпва един бунт на хормоните, който намалява косопада и прави космите ви по-дебели. След раждане хормоните се успокояват и започват постепенно да се балансират, което е и причина за по-засилено падане на косата. Това, което можете да направите по въпроса, е да наблягате на храни, богати на протеин, желязо, цинк и антиоксиданти.

Ако кърмите трябва да ядете повече: Лъжа

Калориите за кърмата ви идват предимно от резервите, които вече сте натрупали по време на бременността. Можете да си позволите да отслабвате с по 1-2 кг седмично, но ако забележите, че сваляте повече, добавете по едно ядене дневно, за да забавите процеса. При кърмене важно е не толкова колко ядете, колкото какво ядете.

В кърмата се влагат всички витамини и минерали, които поглъщате с храната, затова наблягайте на плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти и протеини, и се посъветвайте с лекаря си дали да не продължите да приемате витамините, които сте взимали по време на бременността.

Ще се сбогувате с чистата бляскава кожа: Истина

По време на бременността циркулацията на кръвта ви нараства с до 50% и това се проявява най-вече на лицето ви, което се изчиства от всякакви пъпки и подобни недоразумения. След това обаче всичко се връща към нормалното си състояние и се налага да започнете борбата с пъпките и черните точки наново.

Кърменето помага за отслабването: Истина

Едно бебе, което се храни единствено с кърма, има нужда от 500-800 ккал дневно за здравословното си развитие – и ако ги получава от млякото ви, познайте откъде се набавят те? От собствения ви запас. Не се обезкуражавайте, ако отслабвате по-бавно, отколко ви се ще. Колкото по-дълго кърмите, толкова по-добре за режима ви за отслабване.

Стриите ще останат завинаги: Лъжа

До 90% от жените се сблъскват с този проблем по време на бременността си. Стриите се появяват благодарение на бързото натрупване на килограми, когато тялото се разширява по-бързо, отколкото кожата може да се разтегне. На всичкото отгоре през този период се повишава производството на хормони, наречени глюкокортикоиди, които забавят образуването на колагенови и еластинови влакна в дермалния слой на кожата. Решението е да се започне лечение веднага, докато стриите са все още пресни и червени, розови или лилави на цвят, съветват iwoman.bg.

Ето и няколко неща, които ще ви помогнат при борбата с тях:

- Пийте много вода, за да повишите еластичността на кожата си.

- Избягвайте нишестето, сладкото и солените чипсове и снаксове, които да спомогнат качването на килограми.

- Наблягайте на цитрусови плодове и храни, богати на витамин C, който е основен за производството на колаген.

- Използвайте масла за превенция на стрии още през първия триместър, за да хидратирате кожата в дълбочина и да подобрите еластичността й.