Изследванията показват, че поне 50% от хората, които започват фитнес програма, не я спазват през първите три месеца, а много от тях я прекратяват преди края на 12-те месеца.

Голям брой хора, също така, никога не правят физически упражнения, въпреки добре известния факт, че физическата активност е необходима за здравето – и на тялото, и на емоциите.

Научете се как да мотивирате самите себе си, като откриете начина да заобичате правенето на упражнения.

Какво кара хората да заобичат упражненията и да продължат фитнес заниманията си?

За да разберем по-добре какво мотивира хората да поддържат режим на упражняване, ще разгледаме едно изследване, направено от спортни психолози.

Резултатите посочват, че психологическите променливи, които се оказват свързани с това някой да остане в програма за упражнения, са:

1. Способността човекът да поеме отговорност за това, което се случва в неговия живот.
2. Убеждението, че спортът и упражненията са крайно необходими.
3. Усещането на индивида за неговите атлетични способности.
4. Нуждата от правене на упражнения като форма на релаксация.
5. Отдадеността на човека към здравословен начин на живот.

Всеки участник, попълнил въпросника от изследването, е отговорил, че се е чувства лично отговорен за своето здраве, тяло и физическа способност, и мнозинството са посочили себе си като основен мотиватор и влиятелен фактор.

Ако обмисляте да започнете тренировъчна програма или ако вече сте започнали да тренирате, ето някои предложения, които да обмислите, за да останете ангажирани с програмата си и да се насладите на упражненията.

Поставете си краткосрочни и дългосрочни цели, това ще ви мотивира.

Запишете целите си и плана си за действие. Спомнете си момент в живота си, когато сте били способни да следвате установен ред и повтаряйте същите стъпки, които сте правили тогава. Вашето поведение е нещото, което предопределя успеха ви, затова щом определите целите си, се уверете, че предприемате стъпките, които ще ви доведат до резултата, който искате.

Ако никога преди това не сте правили упражнение по поставяне на цели, потърсете някоя книга по този въпрос в библиотеката или книжарницата. Упражненията по поставяне на цели обикновено могат да бъдат открити в бизнес или психологическите книги.

Обмислете негативните последствия от това да прекратите програмата си.

Направете си списък на негативните последствия и чувства, които ще преживеете, и на това какво ще изпуснете от живота си, ако не останете в програмата.

Обмислете позитивните резултати от това да се посветите на програмата.


Направете си списък на резултатите, които ще постигнете, ако останете отдадени на програмата. Когато започнете да мислите как няма да отидете на тренировка, фокусирайте вниманието си върху позитивните резултати и чувства, които ще изпитате, когато постигнете фитнес целите си.

Променете стила си на живот, превърнете упражненията в приоритет, преди да се превърнат в навик. Не позволявайте никакви извинения и не правете никакви промени в графика си през първите няколко седмици, за да преминете през първоначалния процес на адаптация и да започнете да се чувствате комфортно с новия установен ред.

Посветете в плана си някой приятел или член на семейството, който да ви окуражава и подкрепя.

Човек обикновено прави повече за себе си, когато поеме ангажимент пред други хора, които ги е грижа за него и които искат да видят успеха му. Открийте какво ви е накарало да се откажете от тренировъчна програма в миналото. Обсъдете с приятел или член от семейството как може да ви помогне този път. Близките около вас могат да ви дадат подкрепа по различни начини.

Може би дори ще се присъединят към клуба ви и към вашата тренировъчна програма. Ако знаете, че някой ви чака във фитнеса, ще бъдете по-склонни да отидете, ако започнете да се колебаете или ако нещо друго изникне и не ви се тренира.

Това са някои идеи за поведение и начин на мислене, които можете да упражнявате, за да постигнете целта си да продължите с упражненията и да ги обикнете.

Резултатът от изследването, на което стъпихме, също посочват, че мнозинството от хората правят упражнения заради здравето си, заради външния си вид и най-вече – защото това ги кара да се чувстват добре, пише tia.bg. Щом веднъж започнете да се чувствате добре по отношение на здравето и външния си вид, ще сте по-склонни да останете в програмата, за да достигнете резултатите, които искате. След известно време това ще се превърне в част от начина ви на живот, както всичко друго, което правите днес.