За да има полза от тренировките, трябва да влизате във фитнес залата или да правите ежедневните си упражнения сити.

За фитнеса са важни калориите и съставът на храната – белтъчини, мазнини, въглехидрати. Енергията за движения се взима първо от въглехидратите.

Белтъчините възстановяват органите и тъканите, особено мускулната, след тренировката. Фитнес препоръките са 25 процента от калориите да се получават от белтъчини, 20 от мазнини и 55 от въглехидрати.

Преди тренировка храната трябва да се състои от въглехидрати. Един-два часа преди да влезете в залата, изяжте една купа мюсли – това са така наречените бавни въглехидрати.

Ако не сте успели, двадесетина минути преди тренировката изяжте парче хляб, десерт, банан. Не трябва да ги ядете по-рано, защото в организма ви ще се изработи инсулин и ще сте отпуснати на тренировката.

Мазнини, целулоза и белтъчини тялото ви трябва да получи преди тренировка възможно най-малко, защото те дълго време се усвояват, съветват ezine.bg.

Абсолютно забранени преди тренировка са сладкишите, зеленчуците, месо, риба, извара. Можете да хапнете картофки.

След тренировката трябва да заредите организма си с храна най-късно 60 минути след упражненията.

В противен случай ще се чувствате като пребити поне два дни. Ако искате да отслабнете, след тренировка изяжте зеленчукова салата и обезмаслена извара, сварено пилешко месо без кожата или немазна риба, приготвена на пара.

Ако искате да извайвате мускули, в деня на тренировката добавете 60 г белтъчини към менюто си. След тренировка наблегнете на мюсли, варено телешко, морски дарове и ориз.