Полезни и много вкусни - това са есенните плодове.

Те подготвят тялото ни за зимата, зареждайки ни с витамини и енергия, пише dete.bg.

Вижте защо е толкова важно да ги консумираме.

Круша

Вкусният плод, наричан "подаръка на боговете", съдържат фосфор, магнезий, желязо, мед и цинк. Крушите са богати на витамин С и на фибри. Освен това една круша може да покрие нуждата на организма ни от йод. Те се препоръчват при подагра, ревматични болки, проблеми с бъбреците, срещу запек и в помощ на сърдечно-съдовата система.

Смокини

Шампиони по фибри, което ги прави изключително полезни за храносмилателната система. Съдържат още калий и желязо. Една шепа смокини пък осигурява толкова калций на организма, колкото една купичка с мляко. Този вид плодове се препоръчват при астма, кашлица и простуда.

Ябълка

Подобно на крушата, и ябълката е много богата на фибри и витамин С. Освен това се смята, че тя съдържа вещества, които спират развитието на раковите клетки в организма. Ябълките намаляват риска от инсулт и Алцхаймер. Да не говорим, че няма друг плод, който да съдържа толкова много витамини (А, B, C, E), микроелементи (желязо, мед, манган) и минерални вещества (калий, натрий).

Тиква

Съдържа много витамин С, каротин и витамините В1, В2 и РР. Добър източник е на калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Полезна е за сърцето и бъбреците. Заради пектина успешно сваля нивото на холестерола.