Основното правило при консумирането на свинско месо е то да е с възможно по-малко мазнини и не в голямо количество.

Не е най-подходящата храна за лятото, защото при усвояването му от организма се отделя топлина.

Това месо съдържа витамин В12, цинк, магнезий и селен. Не е препоръчително за трапезата ви, ако имате екзема или пък заболяване на черния дроб, пише dete.bg.

Вижте няколко вкусни рецепти със свинско:

Салата с макарони и свинско месо

Необходими продукти:

2 глави кромид лук
1 ч.л. оцет
1 с.л. зехтин
500 гр макарони
200 гр свинско месо
2 скилидки чесън
1 опаковка майонеза
1 сварен морков
3 стръка магданоз
сол

Начин на приготвяне:

Кромидът се нарязва на лунички, може и на по-дребни парченца. Запържете го в половината зехтин, а след като го извадите от тигана, го наръсете с оцета. Сварете макароните в отделна тенджерка. В отделен съд задушете нарязаното на парчета свинско месо, заедно с малко зехтин и нарязания морков. След като сварите макароните, ги оставете да се охладят. Смесете ги с лука, както и със свинското месо. Направете смес от майонезата и пресования чесън. От нея се слага съвсем малко в чиния, а отгоре се нарежда готовата салата от макароните и месото. Поръсете с листенца от зелените подправки и сервирайте.



Зеленчукова супа със свинско месо

Необходими продукти:

500 гр свинско месо
150 гр стар кромид лук
150 гр моркови
1 глава целина
200 гр картофи
30 гр масло
1 л телешки бульон
2 гр черен пипер
индийско орехче

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на парчета. Почистете и измийте зеленчуците. Лука нарежете на ситно, морковите, керевиза и алабаша - на ивици, а картофите - на кубчета. Сгорещете в тенджера маслото и запържете лука. Добавете месото и ги изпържете добре от всички страни. Налейте бульона и задушавайте 15 минути. Прибавете зеленчуците. Посолете и подправете със смлян черен пипер. Варете супата на тих огън 25 минути. Подправете на вкус с индийско орехче- По желание досолете и прибавете още черен пипер.



Пълнени домати с месо

Необходими продукти:


500 гр смляно свинско месо
12 домата
1 к.ч. ориз
1 стрък пресен лук
5 с.л. олио
1 яйце
1 връзка магданоз
черен пипер
кашкавал

Начин на приготвяне:

Задушете ситно нарязания лук в мазнината и 2 с.л. вода. Прибавете месото и продължете задушаването, докато водата се изпари и остане само на мазнина. Дръпнете от огъня, прибавете ориза, сварен предварително с 2 к.ч. топла вода, нарязания магданоз, сол, черен пипер, яйцето и разбъркайте добре. Отрежете капачета на доматите, издълбайте ги и ги напълнете с подготвената смес. Захлупете капачетата, наредете доматите в намазана тава и ги покрийте с фолио. Печете 10-15 минути в предварително загрята фурна. Поръсете с настъргания кашкавал и запечете още малко.



Свинско филе с плънка

Необходими продукти:

1 кг свинско филе
500 гр гъби
50 гр масло
4 кисели краставички
300 гр топено сирене
1 ч.ч. брашно
0.5 л зеленчуков бульон
1 ч.ч. бяло вино
100 гр изцедено кисело мляко
100 гр кашкавал черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на филии и се начуква леко на тънко, посолява се със сол и черен пипер. Прави се плънка от гъбите, задушени с масло, нарязаните на дребно кисели краставички и нарязаното топено сирене. Слага се черен пипер върху едно парче филе, поръсено със сол, разстила се плънката по средата и се похлупва с друго, поръсено със сол и черен пипер. Краищата се начукват леко, за да залепнат. Овалва се в брашно и леко се запържват. Слагат се в тавичка и се заливат с 1 ч.ч. бяло вино и сос от 0.5 л зеленчуков бульон с кисело мляко и настърган кашкавал. Пече се до сгъстяване на соса.



Мераклийско мезе

Необходими продукти:

4 свински вратни пържоли
2 глави лук
100 гр гъби
100 гр кашкавал
1 ч.л.черен пипер
сол на вкус
2 водни чаши червено вино
5 с.л.олио

Начин на приготвяне:

В намазаната с олио тавичка слагаме пържолите. Прибавяме нарязания на лунички лук и гъбите на кръгчета. Добавяме подправките и заливаме с виното. Добавете вода в съда, докато покрие пържолите. Завийте тавичката с фолио и печете в силно нагрята фурна за 40 мин. Извадете тавичката и махнете фолиото, настържете кашкавала.