Джон Галиано навремето окачестви Кайли Миноуг като „смес между Лолита и Барбарела“.

Модният фотограф Стефан Седнауи пък я определи като „хибрид между гейша и героиня от манга-комикси“.

Златното дете, амбициозното мъниче, капризната принцеса...

43-годишната певица има редица майтапчийски прякори, но има още повече различни образи. Нека видим как се е променил външният й вид от края на 80-те години досега.



Малката Кайли Ан Миноуг (отдясно) е поела по пътя към славата на крехката възраст от 11 години. Заедно с по-малката си сестра (отляво) Дани тя се снимала в австралийски сериали, без дори да се замисля за музикална кариера. Видът й отговарял на очакванията на всяко едно прилично семейство. Както споделя Дани по-късно: „Кайли още от малка беше приветлива към всички и постоянно се усмихваше“.



Кайли е на двадесет години. „Малцина помнят сериала „Съседи“, в който участвах тогава, но все още чувам по мой адрес забележки относно прическата ми от онова време“, споделя певицата. „Всъщност косата ми изглежда така, когато е в естествения си вид. Ако не направя нищо с нея, тя се превръща в куп неуправляеми къдрици. Когато ме мързи да се занимавам с прическата си, изглеждам така“.



Средата на 90-те години – време за дръзки експерименти. Утвърдената на сцената Кайли с удоволствие сменя различни образи и цветове на косата. Само през 1995 г. тя успява да смени червено (отляво), после тъмнокафяво с лек пурпурен оттенък (по средата) и накрая в началото на 1996 г. се подстригва късо и си боядисва косата в черно. По това време Кайли е под влиянието на модния фотограф Стефан Седнауи, който поощрявал радикалните й решения. Не че тя самата не била склонна към тях - „Обичам да изненадвам хората“, споделя певицата.


Така изглеждаше обложката на сингъла Some Kind of Bliss, издаден през 1997 г.. На снимката Кайли е просто неузнаваема. Никой не очакваше подобна метаморфоза от синеоката естествена блондинка. Певицата обаче споделя, че такова е било настроението й тогава - „Искаше ми се нещо опасно, тъмно, рокенролно, нещо, което хората не очакват от мен“.


Играта с „тъмното и опасното“ обаче не продължила дълго. Скоро певицата отново зарадвала феновете си с образа, с който били свикнали – естествен, с лек грим и натурален цвят на косата. „Ако някой се съмнява, че съм си напомпвала устните с нещо, нека види старите ми снимки, за да се увери, че всичко по мен е естествено“, често казва Кайли. Съдейки по тази снимка от 1999 г. - с право го казва.



Новото хилядолетие беше посрещнато от певицата в цялото й великолепие. През 2000 г. Кайли разби класациите с хита си Spinning Around, като в клипа на същата песен танцува страстно в златни шорти, направени от Стела Макартни за марката Chloe. През 2004 г. певицата подарява този легендарен шедьовър на Мелбърнския център за изкуство и казва: „Често ми се струва, че лицето ми е засенчено от задника ми – пресата му обръща не по-малко внимание, отколкото на лицето ми. Но ще го преживея – забавно е!“.


В началото на 2000 г. Миноуг се запали по стила на младата Бриджит Бардо. „Тя е невероятно сексапилна, но в същото време в нея има нещо хулиганско“. Приликата между австралийската певица и френската актриса е поразителна. Разбира се гримът играе основна роля в това. Както казва Кабуки (личният гримьор на Кайли) лицето на Миноуг е създадено за най-смелите козметични експерименти. Да, с такива очи, скули и устни една жена може да си позволи много неща...


След двата си успешни албума Fever и Body Language Кайли продължава да обикаля света до 2005 г., събирайки награди за музика, любовни признания от фенове и комплименти от модни експерти. На светски мероприятия звездата винаги изглежда безупречно – както подобава на една истинска музикална дива. Мъжките списания единодушно й запазват едни от първите места в класациите си за сексапилни жени. Но когато я питат за тайната на сексапила й, певицата дава следния отговор...


„Перлен крем за тяло и подходящо бельо – само това ми трябва“, казва Кайли. „Когато облека нещо красиво и сексапилно, се чувствам съвсем различно, дори ако не смятам да се събличам за никого“. При това певицата се разсъблече смело пред целия свят, представяйки през 2003 г. едноименната марка бельо Love Kylie.


Новината за това, че певицата страда от рак на гърдата, изненада всички. И най-вече нея самата - „Първата ми реакция беше – не, ще мисля за това после, имам полет да хващам, турнето е в разгара си, утре имам концерт...“. Диагнозата е поставена през март 2005 г. Към края на годината певицата завършва шестмесечния курс химиотерапия. Целият свят се поразява от нейното хладнокръвие. А тя продължава да се усмихва, въпреки че бихме могли да си представим как се е чувствала. „Тогава лицето ми беше подпухнало заради химиотерапията и стероидите. По едно време започнах да виждам бузите си с периферното си зрение, но тогава не ми пукаше за това“, споделя Кайли.



„Каквото и да ми разправят, преди да се разболея, изглеждах по-стара“, признава Кайли. Непоправимата оптимистка още през 2006 г. започва да се появява пред широката публика с нов облик – къса коса и добрата стара широка усмивка.



Певицата от дълги години си пада по удължаването на коса. Прическите й се сменят буквално през ден – днес Кайли може да е с късо каре (вляво), а утре да е с дълга пусната коса (вдясно). Това, което остава неизменно е ярко червеното червило, което звездата ползва ежедневно.



Друга известна личност, която вдъхновява Кайли в нейното търсене на облик, е Мерилин Монро. Понякога певицата се появява пред публиката в образа на тази легенда на американското кино, който несъмнено много й отива.



Кайли Миноуг май е единствената поп-звезда, която признава, че е ползвала ботокс. „Ще ви направят живота черен, ако направите нещо по тялото си, но същото ще стане и ако не направите нищо“, коментира мъдро певицата вдигналия се шум по въпроса. Медиите нарочиха звездата, че е тръгнала по утъпкания грешен път на Никол Кидман и Мадона и че е спряла да прилича на себе си, че (уж) вече не може да контролира дясната си вежда, която се била вдигнала заради инжекциите. В отговор на всичките тези атаки певицата заяви, че е приключила с ботокса и че сега набляга на пилинга и редовните процедури микродермабразио. Междувременно нейни приятели негодуват, че човек, преживял ужасна болест и взимащ лекарства с цял куп странични ефекти, има право да прави каквото реши, за да изглежда добре.


„Най-големият урок, който получих от живота, е да се наслаждавам на всеки един момент“, казва Кайли сега. „За мен често пишат, че вече съм минала четиридесетака, но все още купонясвам като на младини. Знам много добре, че това няма да продължи вечно и се опитвам да възприема адекватно всички промени в себе си. След това, което ми се случи, ми е много трудно да контролирам теглото си. Повярвайте ми, когато сте високи само 153 см. всеки един излишен килограм е много забележим. Трябва да полагам много усилия, за да не губя форма“. При всичко това 43-годишната Кайли миналата година пусна единадесетия си поред албум (признат за платинен) и продължава да прави турнета по цял свят, танцувайки с цялото си излъчване на сцената и изглеждайки все така зашеметяващо, както преди 20 години.