Закъснението може да бъде причина, възпрепятстваща реализирането на перспективни проекти или сключването на важни сделки.

Но то е виновно и за появата на силна обида у човека, който ни чака.

Според психолози, ние можем да се избавим от навика си да закъсняваме, като променим поведението, свързано с него.

Закъсняването е като наднорменото тегло: можем напълно да променим своето тяло и спазвайки определени правила, можем да поддържаме постоянно добрата си форма, пише tia.bg.

Към проблема, свързан с постоянното закъсняване, трябва да се подходи комплексно: работата не е в закъсняването, а в правилната организация на времето - т. е. трябва да прекодираме времето си.

Използвайки техниката за преразпределяне на приоритетите, всеки навик може да се “обезоръжи”, като се отстрани само един от неговите елементи.

Мислено си представете предстоящата среща, влизането ви в офиса, любовната среща. Помислете си приятните думи и комплиментите, които ще чуете. Ако закъснеете, няма да имате възможността да се насладите на всичко това!

Какво можете да предприемете?

1. Обозначете приоритетите си.


Опитайте се да си изясните какво ви кара да закъснявате. Понякога ние не успяваме с графика си поради неправилното разпределяне на времето и неточното оценяване на собствените си възможности, т.е. поставяме си твърде много задачи. Ако имате твърде много работа, не се опитвайте да вкарвате нищо ново в напрегнатия си график. Трябва да сте наясно, че не можете да направи всичко веднага и да изберете това, което е най-важно за момента.

2. Пресметнете времето си.

Пресмятайки времето си на път, добавете няколко минути за запас. Ако сте си дали твърде малко време за изпълняването на някаква задача, разделете я на етапи и изчислете колко време ви е необходимо за преодоляването на всеки един от тях. Най-простото, което можете да направите, е да превъртите стрелките на часовника си с 5-10 минути напред. Психологически вие ще изпреварвате събитията и ще живеете с 5 минути по-рано от заобикалящите ви.

3. Бъдете по-реалистични.

Уговаряйки среща, по възможност не фиксирайте точното време на вашето пристигане. Кажете, че ще отидете в интервала между 14.00 и 15.00 часа. Назначавайте си срещите на места, удобни за чакане – в кафе, парк - т.е. там, където може да се седне. Не карайте хората да мръзнат на студа. Това е липса на уважение и към приятеля, и към бизнес-партньора.

4. Постарайте се да “ изгладите” вината.

Ако сте подчинен, подгответе се да изкупите своето закъснение с изпълняването на повече работа (дори и след приключване на работното време). Само в този случай шефът ще бъде благосклонен към вас. Ако все още не ви познават добре, извинете се за закъснението и веднага се заловете за работата си.

5. Не забравяйте за чувството за хумор (в рамките на разумното).

В края на краищата вие не можете постоянно да се самобичувате за закъсненията си. Отнасяйте се с хумор към това, че “обичате да закъснявате”. Извинете се предварително, когато си определяте среща.

Подходяща за този случай е фразата:”Моля ви, на всяка цена ме изчакайте. Страхувам се, че може да закъснея, тъй като пътувам отдалече”. Или просто се оправдайте с нередовния транспорт, задръстванията, снеговалежа и т.н. Но не злоупотребявайте с подобни оправдания, за да не се превърнете в овчарчето Калитко...