Автор
Woman.bg

19 разпространени заблуди за храненето - част I

Важността на храната – нейният състав, различните комбинации и ограничения са довели до създаването на много правила.

За някои от тях обаче всъщност нямат никакво основание, но, предавани от уста на уста или тиражирани от някои медии, те са придобили широка популярност, пише zdrave.bg.

Ето и някои от най-нелепите:

1. Когато млякото има син оттенък, нещо с него не е наред

В действителност е точно обратното - това мляко е най-полезно. В него има нисък процент мазнини и по-малко холестерол. В обезмасленото мляко се съдържа по-малко количество витамин А, но белтъчините са толкова, колкото в другите видове мляко.

2. В млякото добавят консерванти за удължаване срока на годност

Това не е така. Тайната е в прилагането на високотемпературни технологии. Млякото буквално за секунди се нагрява до 135 градуса, а след това бързо се охлажда. Вредните бактерии загиват, а витамините остават. Това мляко може да се съхранява отворено в хладилник до 4 дни.

3. За да изчистим водата от микроби е достатъчно да я преварим

Това не е вярно. Преваряването на водата не унищожава всички микроби, да не говорим за тежките метали, хербицидите, нитратите, фенола и нефтените продукти. Освен това по стените на чайника след преваряването на водата остават полезните соли на калция и магнезия.

4. Консервите не са полезни за здравето

По отношение на месните консерви това е така, но при рибните - не съвсем. При изготвянето на консервите след продължителна термична обработка дори по-едрите кости стават по-меки и могат да се ядат. По този начин се приема повече калций.

5. Не трябва да се плува след ядене

Този мит се е появил преди половин век, когато американският Червен кръст е публикувал инструкция за спасяването на живота, в която се твърди, че този, който се хвърля във водата веднага след ядене, е заплашен от спазми в стомаха. Много спортисти днес твърдят, че по време на тренировките плуват на дълги дистанции веднага след ядене.

6. Влюбените губят апетит

Вилли Пасини, професор по психиатрия и психология в Женевския университет е решил да провери това твърдение и е провел изследване, което доказва, че апетитът на влюбените не само не изчезва, но дори се увеличава. Само един от четири човека, отличаващи се с по-голяма чувствителност, губи своя апетит заради любовните преживявания.

7. Децата могат да бъдат хранени с гъби

Това не бива да се допуска, защото детският организъм не изработва ферменти, способни да преработват белтъчините, които се съдържат в гъбите. Ето защо сред децата по-често се срещат и натравяния. Токсиколозите отбелязват, че гъбите са не по-малко опасни и за възрастните хора, чийто организъм вече не е в състояние да преработва тежката храна.

8. Отровата от гъбите може да се отстрани след тяхното преваряване в продължение на няколко часа

Това е заблуда - в повечето случаи отровата е термоустойчива.

9. При натравяния с гъби помага алкохолът

Точно обратното, той задълбочава натравянето.

10. Хората с мазна коса не трябва да злоупотребяват с мазна храна

Дори всеки ден да изпивате по цял литър зехтин, това няма да се отрази на структурата на вашата коса.

Очаквайте продължение...