Често ли изпадате в ситуацията да трябва да готвите две или три различни ястия едновременно, за да задоволите капризите на вашето дете?

Превърнете храненето в ритуал и семейна сбирка и запомнете, че не бива да се превръщате в роб на злоядото си дете, пише dete.bg. То няма “да умре от глад”, а вие само ще се измъчите от притеснение и опити да задоволите желанията му.

1. Не се притеснявайте

Родителите на злояди деца често се притесняват за това, че детето им гладува или не оправдава очакванията им за растеж и развитие. Дали детето ми ще порасне и ще бъде голямо и силно? Дали детето ми ще се разболява често? Дали детето ми някога ще развие вкус за различни храни?

Не бива да ви тревожи например фактът, че детето ви не е яло плодове и зеленчуци през последните шест седмици. Ако то ходи редовно на профилактични медицински прегледи и е в добро здраве, наистина няма за какво да се притеснявате.

Ръстът и теглото на детето ви са по-скоро функция на гените, които то е наследило от вас, отколкото на специфичните ястия, с които се храни. Не вярвате ли? На следващото голямо семейно тържество обърнете повече внимание на физическите особености на тялото на близките ви роднини.

2. Нека и други участват

При изготвянето на стратегия за хранене на вашето злоядо дете включете и бабите и дядовците на детето, неговият педиатър, детегледачки и други.

3. Децата са като възрастните

Някои от нас просто обичат да ядат повече, а други по-малко. Децата не са по различни от възрастните.

4. Без насилие и подкупи

Подкупването и принуждаването на вашето дете да се храни ще ви доведe до задънена улица. Ако принуждавате и насилвате детето да яде, то резултатите най-вероятно ще бъдат неприятни емоции по време на храненето, обтегнати семейни взаимоотношения докато сме на масата и повишаване на желанието за неподчинение на вашето дете.