Често ли изпадате в ситуацията да трябва да готвите две или три различни ястия едновременно, за да задоволите капризите на вашето дете? Чувствате ли се в такива случаи като “готвач по бързи поръчки и капризи”?

Времето за хранене трябва да бъде приятен момент за семейството и ползотворно изживяване за всички негови членове. Ако установите, че вашите обеди или вечери обикновено завършват с разправии за това колко и как трябва да се храни детето ви, следвайте няколко прости действия, които ще ви помогнат в овладяването на този проблем, пише dete.bg.

С тези “стратегии за хранене” ще се справите с капризите на вашето дете на масата и ще направят времето за хранене на семейството далеч по-приятно.

1. Здравето на първо място

Първата стъпка е да елиминирате възможните здравословни проблеми. Споделете със семейния си педиатър загрижеността си относно апетита и хранителните навици на вашето дете.

Нека лекарят измери теглото и височината на детето, след което да ви изготви или да ви покаже как да изготвите планова диаграма за неговия растеж. Адекватната оценка на растежа и развитието на вашето дете с течение на времето трябва да взема предвид генетиката и физическите наследствени черти в семейството.

Ако вашият лекар не установи сериозни проблеми и несъответствия в растежа на детето ви, то вие можете, без да се притеснявате, да преминете към прилагането на стратегиите на хранене.

2. Правило: Всички се хранят заедно

Наложете като правило в семейството си всички да се хранят заедно в определено време на деня. Изключете телевизора. По време на хранене насърчавайте разговорите на теми, в които да могат да вземат участие всички семейни членове, като ограничавате до минимум “разговорите за възрастни”.

Също така, не използвайте времето за хранене, за да порицавате или наказвате детето за негови действия, нямащи връзка с храненето.

3. Правила на масата

Наложете на вашето дете стриктни правила, важещи специално за времето за хранене. Например, то трябва да бъде седнало по време на хранене, трябва да използва приборите си, не може да хвърля храна и др.

4. Поощрявайте детето

Хвалете детето си, когато то проявява подходящо поведение по време на хранене. Бъдете особено поощрителни, когато то опитва нови ястия или проявява интерес към такива, на които обикновено се мръщи. Хвалете! Хвалете! Хвалете!

5. Не дуднете и не четете лекции

Не обсъждайте хранителните навици и проблеми по време или малко преди времето за хранене. Подобни дискусии и наставления трябва да бъдат провеждани по друго време.

Не подкупвайте, не заплашвайте или порицавайте детето си относно хранителните му навици, докато сте на масата. Може да обсъждате с него правилата за хранене, но това трябва да става преди храненето.

Не превръщайте дискусиите си с детето в натрапчиви лекции на тема важността на пълноценното хранене. Всякакви разговори относно това колко и какво яде или не яде детето ви трябва да бъдат свеждани до минимум.

6. Ограничете времето за хранене до 20 минути

Ако детето ви възнамерява да яде, то ще направи това в първите 20 минути от времето за хранене. Ако то ви приключи преди изтичането на този срок, не забравяйте да го похвалите и евентуално му позволете да стане от масата. (Това решение зависи от установените от вас правила за хранене).

7. Малки порции

Давайте на злоядото си дете малки, но разумни като количество порции от любимите му ястия, заедно със съвсем миниатюрни порции от храните, които то яде с неохота.

Кажете му, че трябва да си изяде порциите от непредпочитаната храна, за да получи допълнително от любимата си. С течение на времето постепенно увеличавайте количеството на непредпочитаните ястия, които бихте искали вашето дете да яде или поне да опита. Не карайте детето си насила да яде непредпочитаните от него храни!

8. Планирайте менютата предварително

Включете вашето злоядо дете в планирането на семейното меню и често го насърчавайте да опитва нещо ново. Готварските книги за деца са изключително полезно помагало в това начинание. След като сте планирали седмичното семейно меню, остава просто да се придържате към графика. Не забравяйте, че вие не сте “готвач по бързи поръчки и капризи”.

9. Десертът - за десерт

Трябва да давате на детето си десерти или снаксове, само когато е изцяло приключило с основното си хранене.

10. Единни правила

Превърнете времето за хранене в “семейна афера”. Всички членове на семейството трябва да следват същите правила за хранене и ядене на десерти и снаксове, които сте наложили на детето си.

11. По-малко напитки

Ограничавайте броя и количеството на напитките (без водата), които детето ви пие между основните хранения. Детето не трябва да пие сок, мляко и други ароматизирани или газирани течности преди времето за хранене.

12. Забавлявайте се

Направете храненето по-забавно, като от време на време поднасяте на детето различни комбинации и вариации на любимите му ястия. Колкото по-разнообразно е времето за хранене, толкова повече вашето злоядо дете ще проявява интерес към нови ястия и към тези, на които обикновено се мръщи.

13. Самостоятелност и то не само в храненето

Предоставяйте на детето си многобройни възможности да се научи само да се справя с нови неудобства. Опитването на нови храни е само едно от тези предизвикателства.

Възлагайте му постепенно допълнителни отговорности в домакинската работа, ограничете времето му за телевизия или компютърни игри и увеличете очакванията си от него за добро поведение.

Очаквайте продължение...