Като кажем слънце и лято, се сещаме предимно за защита на кожата си.

Съвсем забравяме косата си, а ултравиолетовите лъчи са опасни колкото за лицето и тялото, толкова и за нея.

“Увреждането на косъма първоначално не се вижда, а когато косата е станала суха и чуплива, вече е късно за слънцезащитен продукт”, коментира коафьорът Диди Кръстева.

"На пазара се предлага голям асортимент от фотозащитни препарати за коса (шампоани, спрейове, маски, масла). Но рядко се сещаме да си ги купим. А те са задължителни, особено на басейн или море”, коментира Диди, пише dete.bg.

При продължителен престой на слънце вредните ултравиолетови лъчи увреждат обвивката на косъма, пигмента и кератина му, а в комбинация с боядисване на косата, може да се засегне и сърцевината на косъма.

Слънцезащитните продукти за коса образуват защитен филм около косъма и го пазят не само от бързо изсушаване, а и от наслояването на сол от морската вода или на хлор от басейна.

Диди Кръстева посъветва и да боядисвате възможно най-рядко косата си през лятото. Особено със светли тонове, защото тази боя е по-агресивна.

По думите й, през лятото е добре да миете косата си по-често и да избягвате също стилизанти и парфюмни спрейове, защото може да доведат до топлинно разрушаване на основата на косъма.

Не забравяйте и шапките с широка периферия.