В поредица от материали ви разказваме за най-добрите плажове на Европа.

Започнахме с Майорка, продължихме с Лазурния бряг, а днес е ред на Черна гора.

Черна гора се къпе в сините води на Адриатическо море – най-чистите и кристални води на Средиземноморието.

Водата е толкова чиста, че дъното се вижда дори и на дълбочина от 55 метра. Природата в Монтенегро наподобява тази в западна Турция – плажове със ситен чакъл, тихи уединени заливи и скалисти зъбери с масивни черни камъни. Горите пък са като от приказка – ту маслинови, ту кедрови. Навсякъде се срещат и бели борове и кипариси.

Всички градове в Черна гора са разделени на две части – Стар и Нов град. Старите улички обикновено са малки и тесни, постройките по тях са каменни, във венециански стил. Във всеки град задължително има крепостна стена и площад, осеян с уютни кафенета. Навсякъде се чува музика. Попадайки тук, веднага ще се пренесете няколко века назад, в Средновековието.

Черна гора е известна с маслините и зехтина си, а също така и с невероятната си морска кухня. Представете си огромно плато с изключително пресни и умело приготвени миди, скариди и раци, току що докарани от морето с рибарските лодки. Вкусно, нали?! А сега си представете, че тук това удоволствие ще ви струва не повече от 20 евро. Печена риба, калмари на скара, рибена чорба по оригинална местна рецепта.... Местните кулинари готвят страхотно и месо – пробвайте черногорския деликатес „пршут“ - пушено на чист въздух в планините свинско. За гарнитура ще ви предложат „блитва“ - варени картофи със спанак.



Въпреки че в много туристически брошури се говори за пясъчни плажове, по-голямата част от крайбрежието е покрита със ситен чакъл.