Ако искате да знаете дали един мъж заслужава доверие, вгледайте се внимателно в лицето му.

Мъжете с широки лица са по-неискрени и склонни да изневеряват, докато мъжете с издължени лица е по-вероятно да са честни и открити, показва изследване на американски учени.

Това означава, че звезди като Дейвид Тенант и Хю Лори заслужават по-голямо доверие от Джак Никълсън и Уейн Рууни.

Дейвид Тенант и Хю Лори

Джак Никълсън и Уейн Рууни

Въпреки че откритието напомня на френологията - викторианско схващане, че личностните характеристики се разкриват от формата на главата, учените твърдят, че то се основава на два научни експеримента.

"Ние доказахме, че мъжете с широки лица се чувстват по-могъщи и това усещане за сила директно води до по-неетично отношение, включващо лъжи и изневери", съобщи авторът на изследването Майкъл Хейзълхън от университета в Уисконсин-Милуоки.

Учените провели два експеримента. В първия 192 студенти по бизнес администрация били помолени да участват в ролева игра. По двойки те трябвало да влязат в ролята на продавач на къща, който би се съгласил да продаде дома си, само ако бъде запазен, и на купувач, който иска да превърне жилището в хотел.

По време на играта двойките водели преговори чрез имейли до сключването на сделката. Мъжете с широки лица било по-вероятно да излъжат за намеренията си от мъжете с удължени лица.

Но съотношението между широчината и издължеността на лицето на жените не показва никаква разлика.

Във второто изследване 103 студенти получили шанса да участват в лотария с награда 50 долара. Но им било казано, че могат да се регистрират повече от един път и че броят на регистрациите ще зависи от хвърлянето на два зара. Било им гласувано доверие да хвърлят сами заровете. Мъжете с широки лица обявили много по-висок сбор от числата на заровете от действителния спрямо мъжете с удължени лица. Установено било че мъжете с широки лица се чувстват по-могъщи. "Това чувство за сила пряко се отразява на етичното им поведение", отбелязват авторите на изследването, пише БГНЕС.