Коликите са отминали, всички зъбчета са налице и вероятно вече си мислите, че най-после ще се наспите. Но детето продължава да се мята в леглото, буди се често и трудно заспива след това.

На какво може да се дължи това и как да се справите?

Неспокойният сън при децата най-често води началото си от няколко причини, пише dete.bg:

Дневният режим
Основна предпоставка за спокойствието на детето е добре спазваният му дневен режим. Ако случайно сте пропуснали обичайния час на лягане, това може да повлияе на съня на малкото. Затова е добре да спазвате както него, така и ритуала преди лягане. Ако нямате такъв, значи е време да си измислите. Успокояваща баня, приказка за лека нощ, чаша топло мляко - ако това се повтаря всяка вечер, можете да сте сигурни, че детето ще спи спокойно.

Емоционално състояние
Дори и възрастните не могат да заспят превъзбудени. Ако детето е преживяло вълнуващ ден, прекалило е с буйните игри преди лягане или пък заспива на телевизор, това може да е причина за неспокойния му сън. Затова изгасете телевизора или направо го изнесете от спалнята, защото той превъзбужда нервната система. Последните два часа преди лягане прекарайте в редене на пъзели, четене на книжки или пеене на песнички - всички тези неща изключват повишена физическа активност.

Здравословно състояние
Ако детето се върти през нощта, често се буди и не може да заспи, това може да е знак, че нещо го боли. Проверете температурата му и ако имате съмнения, че е болно, го заведете на педиатър, защото е възможно да има болки в ухото или корема.

Хранене
Прекалено пълният корем пречи на съня. Погрижете се детето да не преяжда на вечеря и му осигурете лека храна. Не давайте зеле, бобени продукти, домати или друга храна, чието преработване много натоварва храносмилателната система.

Кошмари
Всяко дете страда от кошмари. Ако обаче те се повтарят всяка нощ, ситуацията не бива да се подценява. Най-често малкото отказва да си ляга, страхува се да остане само в стаята, а нощем се буди с плач. Поговорете с него и му обяснете какво представляват сънищата. Ако е много изплашено, направете консултация с детски психолог, за да разберете от къде идва проблема.