Говоренето на детето по време на сън може да реши много от проблемите в поведението му, според австралийски терапевти. Независимо дали става въпрос за ниско самочувствие, страх от тъмното или нервни изблици, емоционалните „спадове” са често срещани при най-малките.

Простата техника за говорене на детето, докато то спи, според австралийските психолози, може да реши всички тези проблеми. Освен това е лесна за научаване, може да се прилага и от самите родители и отнема не повече от няколко минути всяка вечер.

Твърди се, че техниката е ефикасна при деца на възраст между 2 и 12 години. Основният принцип е да уверите детето колко много го обичате и как може да разчита на вас за всеки проблем, но вместо да го засипвате с целувки и прегръдки, трябва да му го разказвате - при това докато спи.



Действието е подобно на това при хипнозата - разчита се на ефект на подсъзнателно ниво. Терапевтите препоръчват да започнете „сеанса” си около 40 минути, след като детето е заспало, като преди това леко докоснете челото му - предполага се, че така се настройва подсъзнанието във фаза на възприемане. Избирате си две-три позитивни фрази, изразяващи любовта и подкрепата ви, и ги повтаряте няколко пъти.

Завършвате упражнението с успокоителни и приспивни изречения, които ще върнат подсъзнанието в режим на дълбок сън. Терапевтите твърдят, че може да очаквате положителния резултат след около месец. Чак тогава може да „надграждате” разговорите по време на сън и да споменавате конкретни проблеми, от които искате детето да се освободи, пише dete.bg