Космическа храна - така спокойно можем да наречем кайсиите, които влизат в списъка на провизиите на астронавтите заради многото си полезни качества.

Наречени "яйца на слънцето" от древните, те съдържат много витамини и минерали, правейки ги незаменими на трапезата на бременните.

Малките плодове са много добър източник на витамините С, А, В1, РР, както и на калий, натрий, калций, магнезий, желязо и фосфор. Калият предотвратява задържането на течности и помага на бъдещите мами да се справят с отоците.

Магнезият пък е доказано един от най-важните елементи за жените, от когото зависят месечния цикъл, овулацията и зачеването, а ролята му за нормалното развитие на бременността е огромна.

Освен това той поддържа в норма кръвното налягане, а заедно с калия благоприятства работата на сърцето. В комбинация с фосфора, който също се съдържа в кайсиите, допринася за по-добър умствен тонус.

Кайсиите са много добър лек на един от вечните неприятни спътници на бременните - запекът. Те се справят с него заради високото си съдържание на фибри. Желязото от този вид плодове пък помага на бъдещата майка да избегне опасността от анемия.

Въпреки че пресните кайсии също са много полезни, в сушените плодове се съдържа два пъти повече калий, заради което са силно препоръчителни за менюто на бъдещите майки.

Кайсиевите ядки също са ядливи, но не се препоръчват на бременни заради съдържанието им на отровни цианиди, които могат да са опасни в по-големи количества, пише dete.bg.