Надявате сте, че сте заченали ? Какви са всички тези малки знаци ?

Как да познаете дали сте бременни? Онези моменти в промеждутъка от половия акт и деня, в който разберете, че сте заченала са едни от най-вълнуващите и изпълнени с тревога дни в живота на една жена. За много двойки желанието да имат дете е от толкова голямо значение, че надеждата за зачеване се превръща във всеобхватна и всепоглъщаща цел. Има много ранни признаци на бременност, за които двойките могат да следят, докато чакат да разберат, дали опитите им са били успешни.

В момент на зачеване в тялото на всяка жена са налице строго индивидуални реакции и симптоми. Въпреки това, има доста симптоми, които са широко разпространени.

Ранни признаци на зачеване

Един от най-преобладаващите ранни признаци е вероятността за леко кървене. То може да се появи значително рано след зачеване (след около или десет дена). Ранното кървене обикновено се появява, когато ембрионът се закачи за стената на матката, което се случва в първия стадий на бременността. Тъй като това е нормалният ред на нещата при една добре протичаща бременност, много жени прокървяват. Шансът да пропуснете датата за месечния си цикъл е голям, разбира се. За повечето жени да пропуснеш един менструален цикъл е най-категоричният знак за зачеване. Когато забременеете тялото ви прекратява този биоритъм до раждането на дете.

Така, като цяло пропускането на месечния цикъл и/или лекото кървене са първите очевидни промени, които настъпват след зачеване.

Когато се осъществи зачатието още в първите седем до десет дни ще забележите, че имате нужда да уринирате по-често от преди. Обмяната на хормоните ви се ускорява стремглаво, започвайки да подготвя тялото ви за предстоящото след около девет месеца събитие. И тъй като в хормоните ви настъпват множество промени, зачестеното уриниране е само един от резултатите. Всъщност след като заченете, промяната в хормоните ще се отрази на много други аспекти засягащи както вашето тяло, така и живота ви.

Обикновено, когато овулирате, телесната ви температура се повишава, докато в случай на бременност тя си остава висока. Това е ралично от обичайня месечен цикъл, при който температурата ви би се върнала до нормалните си нива, докато когато забременеете тя си остава повишена.

Освен лекото кървене, което е знак за зачеване, не се учудвайте ако то е придружено от спазми, които могат да се окажат твърде неприятни за някои жени. Това отново се дължи на прикрепянето на ембриона към маточната стена, което създава спасзми и лек дискомфорт, който би трябвало да отшуми до няколко дни.

Има и допълнителни ранни признаци на бременност. Почти половината бременни се оплакват от гадене, по време на първото тримесечие. Тялото поема толкова много нови вещества, хормоните полудяват, а и вие сигурно имате неутолим апетит за странни неща и реакцията на тялото към всичко това е разстроеният стомах. Това е симптом на първото тримесечие и по-късно отшумява. Всичко е строго индивидуално и някои жени имат тези оплаквания по-рано от други.

Някои други симптоми на бременност през първото тримесечие са споменатия повишен апетит, както и липса на такъв. Тялото започва да желае различни храни, често такива,които никога преди не сте харесвали. Или обратното явление – за известно време ще намразите някои от любимите си храни. Освен това, ще забележите чести смени в настроението(не се безпокойте, в случай че не забележите все ще се намери кой да ви обърне внимание!). Много от ранните признаци на бременност са причинени от хормонални промени. Щом тялото ви успее да влезе в ритъм, всички тези първоначални симптоми ще изчезнат.

В заключение, съществуват и някои други не толкова обичайни признаци, като например изострена чуствителност на гърдите или зърната, потъмняване на ареолите, хранителни разстройства и умора. Характерът на тези симптоми е индивидуален. Раннните признаци на зачеване са много. Щом веднъж забележите един от тях, съществуват много начини наличието на бременност да бъде установено. Тест за бременност в домашни условия е най-добрият и бърз способ. Ако резултатът е положителен, посетете лекаря си. Така ще разберете, че сте заченали!