Изборът на слънчеви очила и чанта не представлява особена трудност за повечето от нас. За тях отдавна сме намерили баланса между модните тенденции, личния ни вкус и това, което ни подхожда.

Съвсем другояче обаче стои въпросът с летните шапки. Заради дългите години в немилост, те продължават да има славата на твърде екстравагантен аксесоар.

Но през този сезон вече няма да ни се размине – според водещите дизайнери без шапка визията ни ще остане незавършена и лишена от романтика. Избраният модел трябва да подхожда както на цялостния ни стил, така и на формата на лицето ни, пишат колегите от Hera.bg.

Според формата на лицето

Разлятата форма на широкото лице може да се компенсира с по-висока шапка. В този случай удачна е както класическата панама, така и каубойските модели със странично стеснена периферия, която визуално издължава лицето. Подходяща е и мистериозната федора, позната ни от гангстерските и криминални филми. Да, всички тези шапки са принципно мъжки, но се чувстват прекрасно в женския гардероб.



Ако пък искате да смекчите линиите на квадратното лице, изберете модел с по-заоблени форми, например камбанка (клоше). Напротив - кръглият овал може да коригирате с шапка сложена на една страна. Подходящи са меките барети и всички модели, които го позволяват. А за прекалено издължените лица идеални са широкополите шапки без допълнителна височина.

Според стила

Шапката тип клоше е запазена марка на жените с елегантен стил. Тя подхожда на романтичните рокли от 50-те години, обикновено обсипани с точки и цветя. Широкополите модели се свързват със защита от слънцето, но внасят и нотка буржоазен шик, затова са идеални за свободните и леки облекла, които създават усещането за летен бриз край брега на морето.



Панамата и федората, особено, ако са светли на цвят и изработени от слама, са незаменими шапки за горещите летни дни. Те са подходящи както за костюми, така и за изчистени поли и рокли, но особено отиват на облеклата в стил „сафари”.



Очарователната френска барета и нейният британски братовчед – шапката туид, създават специално настроение, младежка непокорност и индивидуалност. Стоят прекрасно със светла риза и панталон тип цигара или бридж. Могат да бъдат част и от бизнес костюм в комбинация със силно вталено сако или тренчкот.