Колко от вас са чували за котката наречена Оцелот? От 1996г. тези невероятни котки се водят застрашен вид, най – вече заради вековният лов, на който са били подложени.

Безценният трофей за ловците била кожата им, но след наложените ловни забрани през последните години, оцелотите започват да се завръщат с малки стъпки към предишните си ареали.

Местностите, които обитават са джунглите на централна Америка. Всъщност, тези местности са били обитавани някога, когато е имало видове на свобода. До началото на 21 век оцелоти могат да се открият само в зоологически градини и приюти.

На дължина могат да достигнат до 1 метър, а с опашката стават между 1,5 - 2 метра. Това са най – големите видове от южноамериканските леопардови котки, твърди neshtoto.com.

Тяхната леопардова окраска е много характерна – жълтеникав основен тон изпъстрен с тъмни розетовидни петна и ивици с мраморен ефект и е почти невъзможно да бъдат открити две животни с еднакви шарки.



Благодарение на усилията на много хора през последните няколко години вече има значителен брой оцелоти на свобода, които започват да се завръщат по загубената територия. Дано този път това да е за по – постоянно.