И на най-чистата и поддържана кожа все ще се случи да се появи пъпка - досадна, червена и на централна позиция. Тийнейджърският навик да стискаш досадниците само ще влоши ситуацията, особено ако ти предстои да си в центъра на вниманието на специален повод. Без паника, ние ще ти помогнем да се отървеш от пъпката само за една нощ. Лимонов сок Може би ти се струва прекалено агресивен продукт за лекуването на пъпки, но цитрусовата киселина, която се съдържа в него, има антибактериален ефект, успокоява и облекчава подуването и зачервяването. Изцеди половин лимон, натопи памучен тампон в сока и след това го постави върху пъпката. Трябва да повториш процедурата няколко пъти през интервал от няколко часа.

Сок от кайсии
Пресните плодови сокове са едни от най-мощните антиоксиданти и естествени средства за поддържане на гладка и красива кожа. Ако искаш да се отървеш от грозната пъпка, изцеди сока от една средна по размер кайсия, натопи памучен тампон в него и нанеси върху чиста кожа. Освен че ще заличи пъпката, сокът от кайсия ще облекчи и болката и подуването. Освен това ще попречи на появата на петно след това.

Аспирин
Бетахидрокси киселината може да направи чудеса с подутите и зачервени пъпки. Тя отпушва порите и помага да се елиминират вредните субстанции на повърхността на кожата. Стрий един аспирин, смеси го с няколко капки вода, докато се получи фина паста и нанеси директно на засегнатия участък. Остави го да действа 15 минути и след това отмий с хладка вода. Повтори докато резултатът не те удовлетвори.

Канела и мед
За да си сигурна, че пъпката няма да е на лицето ти на сутринта, смеси една чаена лъжичка мед с половин чаена лъжичка канела и нанеси върху пъпката. Остави да действа през цялата нощ (поне осем часа) и на сутринта отмий с хладка вода.