В съвременният свят, където компютърът е най-добрия помощник на работа и най-интересното развлечение у дома, все повече хора се оплакват от проблеми със зрението.

Не малка „заслуга” за това имат също стреса и замърсеният въздух. Малцина са тези, които вечер не си тръгват от офиса с зачервени и сухи очи, пред които предметите сякаш плуват в мъгла. А това вече са сигнали за наличие на проблем.

Най-честото последствие от системната преумора на очите е главоболието. С течение на времето обаче започва да се влошава и зрението. Можем да загубим „острия си взор” също от хронично недоспиване – още една „екстра”, която дължим на съвременния стресов начин на живот.

Гимнастика за очи

Бърза и лесна за изпълнение, гимнастиката за очи, може бързо да свали напрежението от очите и дори да облекчи мъчителното главоболие. Това е възможно, тъй като очните нерви са свързани с кръвоносните съдове на мозъка.

Гимнастиката се състои от три прости упражнения, които отнемат не повече от 10-15 мин. единственото, което трябва да направите, е да отвърнете поглед от компютъра.



Упражнение №1. Плътно затворете очи за няколко секунди, след това рязко ги отворете. Повторете това 8 пъти.

Упражнение №2.
Без да движите главата си, погледнете наляво, надясно, нагоре и надолу. След това повторете същото, само че със затворени очи.

Упражнение №3. Движете очите си по посока на часовниковата стрелка и обратно. Повторете го и със затворени очи.

Масаж

Първо се извърнете компютъра, отпуснете се спокойно на стола и затворете очи. Напипайте чувствителната точка в основата на веждите и започнете да я масажирате по посока на часовниковата стрелка. След това с възглавничките на пръстите леко потупайте целите клепачи. Вибрацията от тези движения също намалява умората. Още една важна точка се намира в средата на веждите.



Този масаж подобрява циркулацията на кръвта и така премахва умората в очите. Редовното му прилагане дори може да подобри остротата на зрението. Източник: hera.bg