По време на първите месеци на бременността между 50 и 80% от жените се оплакват от неприятни симптоми като сутрешно гадене.

То е комбинация от симптоми като гадене и повръщане, понякога придружени от замаяност, болки в гърба, главоболия, спазми в коремната област или запек.

Това обикновено се появява през първото тримесечие от бременността по време на четвъртата или шестата седмица и повечето жени

не изпитват напълно облекчение чак до четиринадесетата седмица.

Според изследване жените, които проявяват този неприятен симптом са по-малко застрашени от помятане, смърт на плода и раждане на бебе с ниско тегло.

Причините за сутрешното гадене не са още напълно установени, но учените вярват, че най-често разпространените са:

• повишена чувствителност
• повишени нива на прогестерон и ЧХГ хормон (хормонът на бременността)
• затруднено храносмилане

Въпреки че няма универсален лек за сутрешното гадене, ето няколко трика, с които да облекчите досадните симптоми:

• Избягвайте прекалено топли места, тъй като те често могат да активират гаденето ви. Отворете прозореца или включете атсорбатора, докато готвите.

За да избегнете състояние на замаяност се опитвайте сутрин да ставате бавно от леглото. Достатъчно почивка и избягването на стреса също са важни, понеже симптомите стават по-сериозни, когато усещанията за преумора и тревога са налице.

• Начинът, по който се храните, е основен фактор в справянето със сутрешното гадене. Препоръчително е да избягвате пикантни, пържени и мазни храни, а е по-добре и да ядете по малко няколко пъти на ден, вместо три пъти по много. Опитайте да хапвате нещо, богато на протеини преди да си легнете, защото то ще поддържа добре нивата на кръвната ви захар. Пълнозърнести бисквити са един добър избор за закуска. Също така, студените храни са по-добра алтернатива от топлите, защото излъчват по-малко миризми.

• Витамините и добавките са доказано полезни за намаляването на сутрешното гадене. Витамините B6 и B12 намаляват усещането за гадене и повръщането. Витамин C и витамин K са също ефикасни в борбата с неприятните симптоми. Друг вариант е приемането на джинджифилови капсули около три пъти дневно. Избягването на добавки с желязо е мъдро решение, освен ако нямате анемия, тъй като те трудно се преработват от стомаха. Консултирайте се с лекаря си, за да направите най-добрия избор.

• Тъй като миризмите често са виновниците за задействане на симптомите е важно да ги ограничавате колкото е възможно. Миризмата на прясно нарязан лимон или грейпфрут обикновено е много ефикасна за намаляване на симптомите и дори може да ги предотврати.

Етерични масла като лавандула, иланг иланг, мандарина или чаено дърво са също добро решение. Използването на ароматерапията има и преимуществото на добра релаксация.

Въпреки това, е важно да знаете, че някои етерични масла като бадемовото масло, куркумата, шишарката, магданозът, канелата или дивият джоджен трябва да се избягват, защото са токсични

• Джинджифиловият и ментовият чай също имат доказана ефективност в намаляването на гаденето. Джинджифиловият чай помага да се намалят симптоми като повдигане и разстройство. Ментовият, пък улеснява храносмилането и успокоява гаденето, но тъй като, що се отнася до пиенето на мента по време на бременност, ефектите са противоречиви, най-добре е да се консултирате с фармацевта си преди да го пиете.

Една чаена лъжичка ябълков оцет сутрин на гладно също може да помогне за неутрализирането на прекаленото количество стомашни киселини.