През зимата много жени често посещават солариума, за да поддържат натрупания през лятото слънчев загар.

Международната агенция за ракови изследвания обаче постави солариумите в категорията с най-висок риск "канцерогенно за хората".

Въпреки предупрежденията, милиони хора по света продължават да се излагат на солариумно облъчване. Правителствата на много страни вече забраниха официално използването на тези уреди за изкуствено добиване на тен.

До неотдавна изкуственият тен, получен при "пържене" на солариум, бе класифициран като "вероятно причиняващ рак". Учените обаче вече нямат и грам съмнение, че солариумът е опасен.

При хората до 30-годишна възраст, които използват изкуствен начин за придобиване на тен, рискът от меланома се повишава със 75%, съобщават ezine.bg.

Учени от университета в Олбани съобщиха, че към солариумите може да възникне силна психична зависимост. Хората, придобили изкуствен загар, обикновено са във възторг от резултатите, тъй като кожата им моментално придобива здрав и красив вид.

Затова и броят на посетителите в солариумите продължава да расте въпреки предупрежденията на лекарите.

Специалистите дори признават, че ползването на солариум може да се превърне в зависимост, в нещо като дрога. Ако човек, свикнал да се излага на изкуствените слънчеви лъчи, изпусне сеанс, настроението му рязко се влошава, той става раздразнителен, апатичен, може да изпадне дори в депресия.

Първият признак за подобен проблем е желанието на отидеш на солариум, за да се отървеш от тревожните мисли, потиснатост и понижено настроение.