За да защитите максимално кожата и здравето си лягайки под соларните лъчи, трябва да имате предвид някои основни правила:

- Внимателно и отговорно изберете соларното студио, които ще посещавате. Вашето здраве зависи от качествата на кабинката и от копметентността на консултантите.

- Никога не влизайте в соларната кабинка с грим!

- Не взимайте душ непосредствено преди солариум. Така водата ще отмие естествената мазна защита на кожата ви.

- Винаги използвайте предназначените за солариум защитни кремове. Устните също са уязвими от ултравиолетовите лъчи, затова преди солариум ги намажете с балсам.

- Пазете очите си! Задължително слагайте предназначените за целта очила, които да не допуснат ултравиолетови лъчи. Нито кърпа, нито друг тип „маска” може да ви предпази от силното и вредно действие на солариума!

- За не изсуши солариумът косата ви я предпазете с шапчица или кърпа.

- След посещение в солариум пийте повече вода. Под действието на ултравиолетовите лъчи, организмът е дехидратиран, а водата ще спомогне за възстановяване на изгубения баланс.

- Намажете тялото си с овлажняващ лосион, който да възвърне еластичността на кожата.

И ако все още не сте осъзнали колко вредна и опасна прищявка на суетата е солариумът, не лягайте под синята светлина повече от 1 път на седмица.

А ако изгорите веднага прекратете процедурите. Ултравиолетовите лъчи са твърде силни, за да измъчвате кожата си под тях и да я поставяте под сигурна заплаха от развитие на рак.