Навън е хладно, а скоро ще стане и доста студено. Настъпва сезонът на сауната – идеална възможност да се изпотим здравата, да укрепим имунната си система и да погодим номер на простудните заболявания.

Като тренираме кръвоносните съдове чрез редуване на горещо и студено, ние правим добро не само на здравето, но и на красотата си: кожата става гладка и изпъната, отровите излизат навън, мастните натрупвания се разграждат.

Схванатата мускулатура се отпуска, стресът е ликвидиран, настъпва блажено отмаляване. Най-напред вземаме лек душ, подсушаваме добре тялото, основно почистваме грима от лицето. Завиваме косата с хавлиена кърпа, за да я предпазим от прекомерно изсушаване. Впрочем посещението на сауна е идеален момент за грижи за косата – маслена баня, балсам и т.н. Потенето в сауната трябва да трае между 5 и 15 минути – докато ви е наистина приятно.

Като начало избирайте умерените температури, не се презагрявайте. На тялото е необходимо време, за да се тренира, да се нагоди към горещи­ната. След напускане на кабинката за потене най-напред си поемете дълбоко дъх, после си починете и се охладете, преди да се подложите под студен душ или да скочите в басейна.



При потенето се отделят люспи от кожата, които можете лесно да отстраните с подходяща кесия. Не забравяйте накрая да поглезите пре­чистената си кожа, като я намаже­те обилно с хранителен крем.

Няколко основни правила за посещение в сауна

Отделете достатъчно време за посещението на сауна. В никакъв случай не „отскачайте“ между другото.

На сауна не се ходи с празен стомах, но не бива и да се преяжда.

За да изпитате наслада и истинско от­пускане, не бива да се изпотявате повече от три пъти в кабинката, и то за броени минути.

Всяко прекаляване е свръхнатоварване на организма.



Никога не допускай­те температури над 100° С – те са вредни за кожата и косата. Най-добра е сауната с температура между 60 и 80° С.

Консумацията на алкохол по време на по­сещението натоварва кръвообращението.

Опасно за здравето е непосредстве­но след сауна да се напряга организмът с плуване. Можете да се топнете за малко в басейна и толкова.

След изпотяване не се подлагайте веднага на студен шок (душ или басейн), а изчакайте 25 минути. Внезапният контакт със студа претоварва организма и уврежда сърцето.