Навярно няма да се изненадате, като чуете, че приемът на някои лекарства води до косопад.

Ако забележите промяна в броя на косата по четката, докато се решите и същевременно пиете някакво лекарство е добре да се консултирате с доктор.

До опадане на косата водят често хапчетата за лечение на акне, сърдечни заболявания, рак, артрит и др. Всички те могат да повлияят на здравината на косъма и да започне оплешивяване.

Дори някои противозачатъчни също имат подобен ефект и причиняват засилено падане на косата. В този случай при спиране на лекарството, гъстотата и здравето на косата ви трябва да се възстановят.

Важно е да се знае, че косопадът може да се причини и от някакво заболяване, не само на скалпа, но и като цяло на организма.

Сигурно сте чували, че здравата коса е индикатор на добро здраве на цялото тяло. При някои заболявания обаче и косата става болна.

Сред най-честите причини са коремни заболявания, хранителни нарушения, ендокринни заболявания и др., съобщават от ezine.bg.

Диетите и недохранването или неправилното хранене също могат да доведат до косопад.

Косопадът може да се дължи на заболяване на скалпа и различни видове гъбички, които увреждат косъма.

При жените най-често косопад се наблюдава в периодите на бременност, раждане и последващото възстановяване.

По време на бременността косата е бляскава, гъста и красива, но скоро след раждането започва да пада доста усилено. Този процес се дължи на промени в хормоналните нива и бързо се нормализира.

И разбира се падането на коса най-често се дължи от смяната на сезоните, промените във времето или високото ниво на стрес.