Определен хранителен режим може да се окаже ефективен за нашия организъм или пък обратното, припомнят колегите от ezine.bg.

При всички случаи е най-добре да се посъветвате с диетолог, ако сте решили твърдо да направите революция с хранителните си навици.

Но, за да не си навлечете неприятности със здравето и психиката, ви предлагаме да се замислите над трите основни „закона” в спазването на диети.

Не яжте 1-2 пъти на ден

Ако си мислите, че колкото по-рядко и по-малко ядете, ще отслабнете бързо, лесно и трайно, грешите. Реално ефект от този тираничен режим може да има, но той няма да се запази върху талията ви, след като прекратите диетата. Запомнете, че не е решение да ядете веднъж на ден.

По този начин приемате ударно количество храна, което натоварва стомаха ви, а и до следващото ядене ще са минали 24 часа, през които ще сте озверели от глад. Истината е, че трябва да ядете минимум 5 пъти на ден. Не по-много и не каквото ви скимне. Повечко хапвайте на закуска обяд и вечеря, а през останалото време си позволявайте кисело мляко, малко ядки или пък плодове.

Не консумирайте само няколко определени продукта

Генерална грешка е, че хапването само на ябълки е ефикасен начин за сваляне на килограми. Истината е, че организмът ви има нужда от всичко, но в разумни граници. Дори 40 грама шоколад на ден са повече от полезни за здравето, сияйния вид на кожата и доброто настроение. Така че не смятайте, че диета от кисело мляко, сухари и моркови е най-доброто решение.

Хапчета за отслабване?!?

Някои хора са психологически по-склонни да повярват, че ако диетичният им режим е съпроводен от няколко блистера специални медикаменти за отслабване, резултатите са гарантирани.

Хапчетата за отслабване често рекламират бързо и лесно редуциране на теглото без почти да се ограничавате от каквито и да било продукти. Дори да има нещо вярно в това, не е ли по-добре нещата да се случват по естествен начин? А и всеки препарат, който има претенцията, че действа без да премахнете каквото и да било от обикновеното си меню, определено лъже.