В днешно време има стотици видове чийзкейк. Днес ще се спрем на един доста сладък – черешов кейк.

Необходими продукти:

- за форма с диаметър 18см.

400 г хубава безсолна извара, не водниста
80 г топено сирене без подправки ( 4 триъгълничета)
100 г заквасена сметана
220 г захар
3 яйца
2 сл бяло брашно
1 сл царевичен грис ( или царевично брашно)
2 сл разтопено краве масло
1 чл ванилена захар
настъргана кора от един средно голям лимон
50 г стафиди, напръскани с малко ром или коняк

Разтопете сиренето, прибавете изварата, разбийте с миксер на бавни обороти, за да няма бучки. Постепенно прибавете захарта, яйцата едно по едно, докато всяко се усвои добре, след това охладеното масло, пресятото брашно и накрая сметаната с ванилията.



На всеки етап не е нужно да разбивате много и продължително - само колкото да се разпределят равномерно продуктите и накрая да се получи пухкава смес. Добавете лимоновата кора и леко подсушените стафиди, като разбъркате внимателно с дървена лъжица. Изсипете в намаслена и набрашнена форма с отключващ се ринг и диаметър 18 см. Печете в загрята на 160 градуса фурна един час. Изключете и оставете на затворена врата още два часа. За цялото това време е хубаво вратата да се отваря не повече от 1-2 пъти. Извадете и оставете върху решетка да се охлади до стайна температура, след това отстранете формата и го сложете в хладилника. Когато вече е студен, завийте с фолио за свежо съхранение и върнете в хладилника. Най-вкусен е между втория и петия ден.

Може да се консумира до две седмици, съхраняван на студено. Сервира се със сироп от череши. Ако има празничен повод, за който да се нареже кейка, украсете го отгоре с част от черешите, леко изцедени и поднесете сироп за допълнително заливане.



Сироп от череши:

280 г обезкостени череши
2 сл прясно изцеден лимонов сок
220 г захар
1 сл царевично нишесте
120 мл вода

Сложете в тенджера всички съставки (нишестето размийте в част от водата). След като сместа заври, намалете котлона, оставете още 2-3 минути на тих огън. Отстранете образувалата се пяна и оставете да се охлади. Съхранява се в хладилник.

Ако искате максимално да се доближите до вкуса на New York style cheesecake, заменете изварата и топеното сирене с 480 г безсолно крем сирене от типа Филаделфия.



Разбърквайте сместа с ръчна тел или миксер на много бавни обороти. Пропуснете стафидите. Възможно е при печенето да се получи неравна повърхност отгоре, но след двучасовия престой на топло ще се изравни.

За да получите гладък ряз, потапяйте ножа в топла вода и го забърсвайте - така при всяко разрязване.

Ако нямате замразени череши, гарнирайте кейка със счукана карамелизирана захар.