Поради едни или други причини, миналия уикенд на някои от нас се наложи да си постоят самички вкъщи.

И таман една настинка аха-аха да ни повали на легло и взехме, че я обезоръжихме с вкусно лакомство.

(Всички се досещате, че героите в случая са били аспиринът и амидофенът, но все едно!)

Връщайки се в недалечното си детско минало си припомнихме рецептата на бисквитения салам на мама.

Споделяме я с вас с обещанието, че поне веднъж ще си го подарите като вкусна заслужена награда.

Необходими продукти /за 2 средно големи салама/:

2 пакета бисквити /каквито си изберете/
2 пълни с.л. мед
2 с.л. какао
100 гр. черен шоколад
125 мл. прясно мляко
100 гр. масло
100 гр. смлени орехи
50 гр. сушени плодове /или сладко по избор/
1 ванилия, мъничко ром и кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Надробете бисквитите /можете да ги счукате даже с някакъв твърд предмет/. Нарежете на ситно и сушените плодове, в случай, че не използвате сладко. Добавете ги към бисквитите.

Загрейте млякото и маслото на водна баня и добавете настъргания (начупения) шоколад. Разбъркайте, докато не се разтвори всичко напълно.

Свалете от огъня и добавете какаото, ликьора и ваниловата есенция.

Смесете течните съставки със сухите (ако сместта е суха добавете малко мляко).

Разделете сместа на две. Оформете салам от всяка част и го завийте със свежо или алуминиево фолио.

Поставете в хладилник или фризер.

Преди сервирането по желание посипете с пудра захар или какао. Съхранява се в хладилник или фризер.