Необходими продукти:

150 гр кафяв ориз
150 гр леща
1 глава червен лук
1 патладжан
3 стръка целина
2-3 сушени домата
2-3 зелени люти чушки
3 с.л. зехтин
1 с.л. масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете ориза до готовност, а отделно сварете и лещата.

Обелете патладжана и го нарежете на малки кубчета. Поръсете ги със сол, залейте ги с малко вода и ги оставете да си пуснат горчивия сок за около 5 минути. След това ги отцедете и ги запържете в зехтина до златисто.

Загрейте маслото и в него сотирайте нарязания на полумесеци лук, докато стане прозрачен.

Прибавете отцедената леща и разбъркайте добре.

След 2 минутки добавете и нарязаните на ситно люти чушки, сушените домати и целината. Бъркайте в продължение на 4 минути.

Сложете накрая ориза и патладжана и разбъркайте.

Подправете със сол и черен пипер.