Всеки иска да изглежда на толкова години, на колкото се чувства. Но независимо от добрите ни намерения и огромното ни желание, с възрастта кожата ни загубва влажността, еластичността и способността си за възстановяване на клетките.

Скъпоценната ни кожа става все по-суха, по-тънка и по-сбръчкана. Излагането на слънчевите лъчи, храната, която ядем, и грижите, които полагаме за кожата си, всичко това се отразява на чертите и бръчките на лицето ни.

С възрастта нараства все повече нуждата от заместване на бързо разрушаващите се клетки на кожата. Това може да стане с правилната храна и правилните упражнения. Подходящите храни забавят загубата на еластичност, а енергичните масажи и лицеви упражнения увеличават циркулацията на кръв, която доставя нужните вещества на кожата. Умението да останеш млад обаче е нещо много повече от консумиране на здравословни храни и упражнения. То изисква цялостно отдаване и хармония на духа и тялото.

Ето няколко указания, които ще забавят процеса на стареене...

- Счукайте една шепа семена от копър и ги накиснете във вряла вода. Прецедете семенцата, добавете 2 супени лъжици кисело мляко и една супена лъжица мед. Използвайте сместа като маска за лице. Оставете да престои 30 минути и после изплакнете.

- Сипете шепа цвечета от иглика в половин литър вряла вода. Оставете да ври на бавен огън десетина минути. Свалете от огъня, прецедете водата, оставете малко да изстине и мийте с нея лицето си. Може да сварите шепа цвечета от иглика в половин чаша какаово масло. Прецедете цвечетата и използвайте като крем за лице против бръчки преди лягане.

- За предотвратяване на бръчки сипетечаша вряла вода върху една супена лъжица изсушени листа от маточина. Накиснете, прецедете и пийте веднъж дневно. Може да ядете и сурови листа от маточина всеки ден, добавени към зелената ви салата.

- Жените в Аржентина са прочути с красотата си и най-вече с меката си и свежа кожа. За да прогонят бръчките, те използват няколко пъти седмично медена маска. Намазват лицето си с обикновен мед, оставят го да изсъхне 5-10 минути, после внимателно го изплакват. Понякога медът може да бъде смесен с други плодове и подправки – авокадо, ябълков оцет и лимонов сок – за да се получи по-обогатена маска.