Автор
Ева Лъчезарова

Лицето старее поради промени в челюстта

Пластични хирурзи от университета в Рочестър анализирали 120 компютърни томограми на хора от различни възрасти.

От изследването им станало ясно нещо много интересно – външните признаци на стареенето не зависят преди всичко от снижаването на тонуса на кожата и на меките тъкани по лицето, а от изменението на формата на лицевите кости и преди всичко на долната челюст.

Учените проучили снимки на жени и мъже от три възрастови групи: от 20 до 36 години, от 41 до 64 години и над 64 години. С помощта на специална компютърна програма, те измерили дължината, ширината и ъгъла на долната челюст на хората от всяка снимка и сравнили резултатите от измерванията при всички възрастови групи.

Анализът показал, че с възрастта значително се увеличава ъгълът на долната челюст, което води до промяна в долната граница на лицето. Освен това, при представителите на по-младата група, дължината на челюстта е много по-голяма, отколкото при хората от средната и най-възрастната група.

Пластичните хирурзи разясняват, че тъй като долната челюст е основата на лицето, нейната промяна засяга значително общия вид на човек.

С възрастта костта й се снижава и това води до провисване на „закрепените” за нея меки тъкани. Външно изглежда, че долната част на лицето е придобила по-мека и овална форма, намалява се тонусът на кожата на бузите, брадичката и шията.

Това ново откритие ще позволи на пластичните хирурзи да разработят нови методи за коригиране на белезите, които старостта оставя по лицето.