Всеки човек има моменти на активност, които се сменят с отпускане и апатия. Това се обяснява с промените в нивото на хормоните в кръвта през различните часове от денонощието, сезоните и т.н.

Учените смятат, че в нашата ДНК има особен ген, отговорен за синтеза на т.нар. ключов белтъчен компонент. Това е своеобразна биологична пружина, която движи часовника на вътрешните ритми, пиши здраве.bg.

В първите часове след събуждането, особено след еротични сънища силният пол е активно настроен за секс. В 7 часа сутринта активността на мъжките полови хормони е с 20% над нормата, а към 9 часа – с 50%.

Възбудата спада към 10 и отново се повишава към 11. Но за съжаление по това време сексуалната отзивчивост на жената още не се е събудила - приблизително към обяд хормоните на желанието започват да постъпват и в кръвта на жената.



Към 16 часа мъжката “готовност” е достигнала своя пик. По това време и жената се нуждае от чувствена среща. След два часа и мъжкото, и женското либидо се нуждаят вече от почивка. А да го ободрите, помагат заниманията със спорт, подсказва немският експерт.

Повечето хора смятат, че вечерта е най-подходящото време за страсти, но това не е точно така. П това време при жената хормоните бездействат, докато мъжът активно е настроен за интимни ласки.

Към 22 чака жената отново е завладяна от любовната страст, но е доста късно: мъжкият организъм, въпреки че му се “иска”, вече се бори със съня.

Затова, ако по това време се стигне до секс, няколко минути след страстните прегръдки партньорът заспива под въздействието на ендорфините, постъпили по време на оргазма в мозъка.